Terug
Events 26-11-19

VMworld Europe 2019: terugblik en highlights

VMware VMworld Europe 2019 Barcelona

Eerder deze maand was Barcelona weer het toneel van VMworld Europe 2019. De Europese editie van ’s werelds grootste virtualisatieconferentie telde dit jaar ruim 14.000 bezoekers uit 111 landen. Onze collega’s Sjoerd van den Nieuwenhof (Technical Consultant) en Eddie Pisters (Accountmanager) waren dit jaar namens ACA IT-Solutions aanwezig en doen verslag, inclusief diverse waardevolle tips voor jouw organisatie.

Het thema van dit jaar is ‘Make Your Mark’. VMware heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe producten en de verbetering of uitbreiding ervan. Er zijn recentelijk ook weer een aantal acquisities gedaan, waarmee de toegevoegde waarde weer groter is geworden.

Force for Good

Tijdens de eerste keynote sessie stond Pat Gelsinger (CEO van VMware) expliciet stil bij techniek als een ‘Force for Good’ en gaf daarbij een aantal interessante voorbeelden. Blockchain technologie heeft enorm veel potentie, maar hij neemt expliciet afstand van Bitcoin. Het is een munteenheid waar veel criminaliteit omheen hangt en bovendien heel veel energie kost en daardoor zeer belastend is voor het klimaat.

Sjoerd van den Nieuwenhof (ACA IT-Solutions) evalueert: “Een mooi voorbeeld van techniek als een Force for Good kwam van Nederlandse bodem. Het Nederlands Kanker Instituut ontwikkelt geavanceerde microscopietechnieken om kankercellen op verschillende manieren te bestuderen. Dit helpt onderzoekers bij het uitvoeren van hun beeldexperimenten. Door alle digitale innovaties in hun IT-omgeving is men in staat om nog beter in te zoomen en nog meer beelden te analyseren. Dit vergt enorm veel rekenkracht en flexibiliteit van het IT-platform. Erg inspirerend om te zien hoe de producten van VMware de zorgsector ondersteunen.”

Ook deze keer heeft VMware weer een hele reeks aankondigingen gedaan over producten en samenwerkingsverbanden. Het gaat hierbij onder meer over beveiligingsupdates en nieuwe functionaliteit voor Workspace ONE. Ook verdiept VMware zijn relaties met partners AWS en Microsoft.

VMware VMworld Europe 2019 Barcelona

Intrinsieke cybersecurity

Iedereen is met cybersecurity bezig. Logisch, want het is essentieel VMware werkt eraan om cyberbeveiliging nog meer te automatiseren en vooral intrinsiek te maken in haar oplossingen. Denk hierbij aan:

  • De integratie van endpoint security
  • Verbeterde SD-WAN branche firewall functionaliteiten
  • Gecentraliseerde netwerk- en security policy configuratie
  • Beheer voor grootschalige NSX-implementaties
  • Zero-Trust architectuur voor de digital workspace

VMware biedt hiermee workspace security in combinatie met een geavanceerde beveiligingsanalyse. In het geval van een dreiging kan deze automatisch in de kiem worden gesmoord en de digitale workspace wordt automatisch hersteld. De telemetrie gaat hierbij voorbij de werkplek en dus ook in het netwerk en de cloud.

VMware Workspace ONE

VMware heeft Workspace ONE verbeterd. De eindgebruikerservaring en veiligheid van werknemers staat hierbij centraal. Andere beveiligingsfuncties van Workspace ONE zijn onder meer:

  • Device management en compliance: Met Workspace ONE Unified Endpoint Management (UEM) kunnen klanten alle apparaten (mobiel, desktop, rugged en IoT) beheren op alle besturingssystemen vanaf een enkele console;
  • Conditional Access: Workspace ONE Access (voorheen Identity Manager) is de engine voor voorwaardelijke toegang, die de bestaande identiteitsprovider van klanten ondersteunt en voortdurend de compliancy toetst met behulp van analyses die worden uitgevoerd door Workspace ONE UEM en Workspace ONE Intelligence. Workspace ONE Access kan ook meervoudige authenticatie afdwingen.
  • App Tunnel en Proxy: on premises applicaties kunnen eenvoudig en veilig worden gebruikt en is toegankelijk via UAG edge-services;
  • Intelligence Risk Analytics: reeds gelanceerd op VMworld 2019 in de VS, biedt risicoscores voor gebruikers en apparaten. Dit zijn scores op basis van meerdere risicokenmerken die kunnen worden gebruikt binnen Conditional Access en kan eventueel automatisch een remedies initiëren. Workspace ONE Intelligence kan in het geval dat er zich een kritiek incident voordoet, een dreiging automatisch saneren en organiseert workflows in je ITSM-systeem (IT service management) voor ticketing, meldingen en andere acties.

VMware en Microsoft

Ook de samenwerking met Microsoft wordt verder uitgebreid. Beide bedrijven kondigden aan dat een nieuwe gecombineerde oplossing met VMware Workspace ONE en Microsoft Endpoint Manager het moderne beheer van Windows 10 moet gaan versnellen. Verder wordt de hybride cloudservice Azure VMware Solutions wereldwijd uitgebreid met nieuwe geavanceerde cloudmigratie mogelijkheden geleverd.

Ook is er vanaf heden certificering en ondersteuning voor Microsoft SQL Server 2019 op VMware vSphere on premises. De intentie hierachter is om klanten de allerbeste ervaring te bieden met Azure Data Services op VMware Cloudinfrastructuur.

VMware Partner

‘Make Your Mark’ met ACA en VMware

VMware en ACA IT-Solutions werken heel nauw samen. Ons partnership bestaat al bijna 10 jaar. Naast Enterprise Solutions Provider zijn we ook VMware Service Provider. Dat betekent dat we onze klanten zowel on premises als vanuit onze eigen datacenters kunnen helpen en bedienen met de virtualisatieoplossingen van VMware.

“Momenteel zetten we hard in op VMware Workspace ONE en VMware vSAN. Met Workspace ONE bieden we onze klanten een veilige en toekomstbestendige werkplek (Digital Workspace) met een ultieme gebruikerservaring. Workspace ONE werkt op basis van Zero-Trust en biedt meer veiligheid dan traditionele inrichtingen”, legt Eddie Pisters (Accountmanager) uit. “De digital workspace wordt continu geverifieerd op de beleidsregels over de as van gebruiker, context en content. Applicaties en data worden hierdoor beter beveiligd en de eindgebruiker ervaart de beste prestaties op het apparaat van zijn of haar keuze.”

Klanten die gebruik maken van VMware vSAN of Hyperconverged Infrastructure (HCI) genieten van een moderne storage-oplossing die heel schaalbaar is en de beste prestaties levert. Het maakt hierbij niet uit of je het storage gebruikt voor opslag of voor hoog performante workloads of beide.

Ben je geïnteresseerd hoe ACA IT-Solutions je ook kan helpen met een veilige en moderne werkplek of een schaalbare storage-oplossing? Neem dan contact met ons op voor een sparringsessie met onze consultants.