Terug
Blog 16-03-17

De zakelijke werkplek verandert

desktop

De werkplek verandert. Van medewerkers wordt meer flexibiliteit en mobiliteit verwacht en dat heeft direct zijn weerslag op de inrichting van de werkplek. In een tijd waarin behoefte is aan flexplekken, thuis of onderweg werken en BYOD (bring you own device) aan de orde van de dag zijn, worden andere eisen gesteld aan de hardware op het bureau.

Uit onderzoek blijkt dat 47% van de werknemers gebruik maakt van een desktop voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Zeven jaar geleden (2010) lag dat percentage nog hoger dan 70%. Steeds vaker wordt de desktop ingeruild voor een laptop, thin client of tablet. Ondanks de daling gebruikt nog altijd 77% van de Nederlandse bedrijven de desktop als werkplek-hardware.

Er komt meer variëteit. De hardware wordt steeds vaker toegespitst op de persoonlijke situatie van de werknemer. Zo geeft 82% van de organisaties aan dat er één of meerdere werkplekken zijn uitgerust met een laptop.

Laptops, thin clients en tablets

Laptops vormen 29 procent van alle eindgebruikerssystemen en komen inmiddels vaker voor dan desktops. Van alle locaties geeft 82 procent aan dat men één of meerdere laptops gebruikt, ook een dalende trend. Laptops komen het minst voor in de publieke sector. Daar geeft 78 procent van de locaties aan dat er laptops in gebruik zijn. In de commerciële sector ligt dat op ongeveer 84 procent.

Ook het aantal thin clients is behoorlijk gegroeid in de laatste jaren. In het bedrijfsleven gebruikt 36% thin clients (t.o.v. 25% in 2010). Dit aantal ligt bij de overheid (54%) en bij zorginstellingen (75%) nog een stuk hoger. Het onderwijs daarentegen kiest nauwelijks voor thin clients (slechts 16%).

De inzet van tablets op de werkplek lijkt zien piek te hebben bereikt. Bij 32% van de onderzochte organisaties zijn tablets in gebruik. Tablets scoren vooral goed in de publieke sector. Overheid, zorg en onderwijs geven in 40% van de gevallen aan voor de laptop te kiezen. In de transportsector (24%) en industrie (26%) is de tablet veel minder te vinden.

Op de desktop- en laptopmarkt zijn HP, Dell (samen 83%) en Lenovo de populairste merken. Op de tabletmarkt is Apple (82,7%) de absolute marktleider, gevolgd door Samsung en Microsoft. (bron: Computable)

Desktop zakelijke werkplek

Werkplek inrichten en beheren

De inrichting van de werkplek gaat verder dan alleen het vervangen van de hardware. Het is belangrijk om de hardware op de juiste wijze te integreren in de ICT-omgeving, waarbij rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld de inzet van software licenties, (endpoint) security,  toegankelijkheid en beheer.

Extra aandacht verdient de overstap van vaste naar ‘portable’ werkstations (bijvoorbeeld van desktop naar laptop) en de inzet van eigen devices (BYOD). Dit betekent namelijk dat werknemers met belangrijke data ‘onder de arm’ naar buiten kunnen lopen.

Verandert de situatie binnen de organisatie? Is de desktop (of andere hardware) op de werkplek aan vervanging toe? Wil je meer flexibiliteit en mobiliteit creëren? Of wil je de wijze van integratie van de werkplekken in de netwerkomgeving onder de loep nemen? Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.