Terug
In de media 12-01-17

Moet mijn bedrijf naar de cloud?

Naar de cloud

Cloud computing is een populair gespreksonderwerp. De grote vraag die veel ondernemers, directeuren en IT-managers stellen is: “Moet mijn bedrijf naar de cloud?“. In 30 jaar is er veel veranderd. ACA IT-Solutions heeft het allemaal meegemaakt. Al ruim drie decennia bedient de gerenommeerde software- en dienstenleverancier ACA IT-Solutions het mkb-segment, naar volle tevredenheid van haar opdrachtgevers. Onder de klantengroep vindt men prachtige referenties, voornamelijk gevestigd ‘onder de rivieren’. Voor deze editie van Goeie Zaken spraken we met operationeel manager Geert Rademakers over de even innovatieve als functionele cloud-diensten van ACA IT-Solutions.

Wat is cloud omputing?

Het NIST (National Institute of Science & Technology, red.) definieert cloud computing als:

‘Een model, dat altijd en overal, op een gemakkelijke manier en on demand netwerktoegang geeft tot een gedeelde verzameling configureerbare computingmiddelen. Voorbeelden van middelen zijn netwerken, servers, opslag, applicaties en diensten – die snel kunnen worden geactiveerd en vrijgegeven met een minimale hoeveelheid beheersactiviteiten of interactie met de serviceprovider.’

Of – aldus Rademakers – in gewoon Nederlands: “Flexibel werken en continu bereikbaar zijn, is gemeengoed geworden in het bedrijfsleven. Cloud computing maakt dit mogelijk. Ondernemers kunnen in de cloud letterlijk vierentwintig uur per dag op afroep beschikken over alle denkbare programma’s, bestanden en diensten. En dat allemaal tot in de verst denkbare uithoek van de wereld. Zonder in principe nog langer een beroep te hoeven doen op een fysieke ICT-omgeving op de eigen werkvloer. Enige voorwaarde: een snelle en betrouwbare internetverbinding.”

Moet mijn bedrijf naar de cloud?

“Niet alleen veel mkb’ers hebben de weg naar de cloud van ACA al gevonden, ook steeds grotere organisaties uit verschillende branches haken aan op ons platform. Het is natuurlijk ook een interessante optie wanneer een organisatie meer technologische mogelijkheden krijgt dan ze voorheen gewend waren, zonder zwaar te hoeven investeren in zowel financiële zin als in kennis en ervaring. ACA weet als geen ander de steeds complexere technieken tot een oplossing te vormen, die passen bij de werkwijze en toekomstvisie van een organisatie. Onze klanten vertrouwen volledig of gedeeltelijk op onze cloud diensten. Het blijft voorlopig dus een keuze maar wel een keuze die steeds vaker naar de cloud wijst.”

Werken in de cloud raakt natuurlijk steeds meer geïntegreerd in onze maatschappij. Apps en online e-mail op mobiele telefoons en tablets zijn daar voorbeelden van. “Het gemak dat ons hiermee in het dagelijks leven geboden wordt, verlangen we ook steeds vaker op de werkvloer. Communicatie wordt eenvoudiger en effectiever waardoor we productiever en efficiënter met onze kostbare tijd om kunnen gaan. De vraag die ons vanuit het bedrijfsleven vaak gesteld wordt, is of het de juiste keuze is om naar de cloud te gaan. Maar natuurlijk ook of het wel veilig is. Door het gesprek met de ondernemer of IT-verantwoordelijke aan te gaan wordt dat vaak al snel duidelijk voor de betrokkenen.” Aldus Rademakers.

Een rondje fietsen om je data

Om ondernemers in de regio de gewenste combinatie van continuïteit en veiligheid te kunnen bieden, heeft ACA IT-Solutions ruimte gehuurd bij twee externe datacenters in de Lichtstad. De ondernemer kan dus desgewenst gewoon een rondje fietsen om het datacenter waar zijn ICT-omgeving staat. Rademakers: “Veel bedrijven beschikken over een eigen datacenter annex serverruimte waarin zich alle servers en data van de betreffende onderneming bevinden. Een eigen fysieke ICT-omgeving brengt flinke investeringen met zich mee, om de continuïteit te waarborgen, zowel qua apparatuur als bemensing. Dit zijn de meest gehoorde argumenten van onze opdrachtgevers om gebruik te maken van ons cloud platform ondergebracht in professionele datacenters. Kortom nauwelijks investeren en een gegarandeerde continuïteit van je informatievoorziening.”

“Als regionaal georiënteerde ICT-dienstverlener hebben we bewust gekozen voor twee regionale betrouwbare datacenters, te weten InterConnect op Flight Forum (update: InterConnect heeft inmiddels plaats gemaakt voor het KPN Tier IV Datacenter in Eindhoven) en EcoRacks in de Achtse Barrier (Eindhoven Noord). In beide datacenters hebben wij een hosting platform opgebouwd. De data ten behoeve van onze clouddiensten wordt – zoals dat in ons vakjargon heet – ‘gespiegeld’. Dat wil zeggen, dat álle data op het platform in het ene datacenter ook op het platform in het andere datacenter staat.

Mócht er op enig moment onverhoopt ‘iets’ (denk bijvoorbeeld aan brand of een faillissement, red.) gebeuren bij één van beide datacenters, dan kunnen we dankzij dit ‘spiegelmechanisme’ te allen tijde gewoon beschikken over de meest recente data van onze opdrachtgevers. Bijkomend voordeel (in de ogen van de gemiddelde Nederlandse ondernemer misschien wel het belangrijkste!) van onze samenwerking met InterConnect (nu KPN Tier IV Datacenter) en EcoRacks is gelegen in het feit, dat letterlijk álle data exclusief onder de Nederlandse wet- en regelgeving valt. Kortom, geen enkele buitenlandse overheid heeft – al dan niet gedeeltelijk – toegang tot de ICT-omgeving en data op ons cloudplatform.”

Datacenter Cloud Eindhoven

Een goed voorbeeld

Ter illustratie dat het cloudplatform van ACA IT-Solutions voldoet aan de hoogste beveiligingseisen, geeft Rademakers een voorbeeld van een opdrachtgever die op het ACA-platform draait: ”Eén van onze opdrachtgevers is een effectenkantoor, dat vermogende particulieren, verenigingen en ondernemers begeleidt bij financiële oplossingen zoals beleggingen. De ICT van dit type bedrijven wordt zwaar gecontroleerd door zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als De Nederlandsche Bank (DNB). Beide instanties geven pas toestemming of een financiële instelling hun ICT mag outsourcen, nadat er een grondige audit bij de cloudprovider heeft plaatsgevonden. Het zegt genoeg, dat deze klant al geruime tijd en naar volle tevredenheid op onze systemen draait”. Rademakers vult aan: “Er draaien bij ons ook zorginstellingen die vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week toegang moeten hebben tot hun informatievoorziening. De continuïteit, beschikbaarheid en veiligheid zijn hier letterlijk van levensbelang. Wij geven die garantie”.

Glasvezelnetwerk voor Eindhovense ondernemers

Voor het werken in de cloud is een snelle en betrouwbare internetverbinding een vereiste. Een glasvezelnetwerk is dan ideaal. Hoewel er natuurlijk diverse andere regionale glasvezelinitiatieven te noemen zijn, is Glasvezel Eindhoven min of meer uniek in zijn soort. Het is een initiatief van vijf ondernemersverenigingen in Eindhoven, te weten Ondernemerskontakt De Hurk, OKEA Eindhoven Airport, Bedrijvenpark Esp, Ondernemers Vereniging 8 en GDC Goederen Distributie Centrum. In ACA’s Cloud Platform op beide datacenters liggen verbindingen van Glasvezel Eindhoven. Hierdoor kan de Eindhovense ondernemer tegen lage kosten van deze superieure verbinding gebruik maken. Momenteel maakt een groot aantal Eindhovense bedrijven gebruik van deze betrouwbare ‘Eindhovense combinatie’.

Bron: magazine Goeie Zaken
Tekst: ACA IT-Solutions/Ralf M.M. Stultiëns