Terug
Blog 14-09-21

Overstappen op Windows Server 2022 voor RDS (Citrix), kan dat?

Windows Server 2022

Begin september heeft Microsoft Windows Server 2022 (versie 21H2) uitgebracht. Deze versie van Windows Server is een zogenaamd Long-Term Servicing Channel (LTSC). LTSC betekent dat Microsoft vijf jaar standaard ondersteuning biedt en nog eens vijf jaar uitgebreide ondersteuning, waarbij dit bij de Semi-Annual Channel maar twee à drie jaar is. Naast de langere ondersteuning van een LTSC-versie worden alleen beveiligings- en overige updates beschikbaar gesteld. Met andere woorden, er wordt geen nieuwe functionaliteit toegevoegd gedurende deze periode.

Wat betekent Windows Server 2022 nu voor Remote Desktop Services (RDS)?

Windows Server 2022 biedt vele verbeteringen op gebied van beveiliging, het applicatieplatform en het beheer via een integratie met Azure. Voor RDS zijn er momenteel geen belangrijke verbeteringen te melden in vergelijking met de voorgaande versie. Derde partijen kunnen wel toegevoegde waarde bieden. Zij spelen vaak in op specifieke vraagstukken of niches die inspelen op de eisen en wensen van de hedendaagse markt. Denk hierbij aan Citrix en VMware bijvoorbeeld.

Windows Server 2022 biedt vele verbeteringen op gebied van beveiliging, het applicatieplatform en het beheer via een integratie met Azure.

Richard-van-Aerle-ACA
Richard van Aerle Technical Consultant

Citrix

Citrix biedt zogenaamd Day 1 support voor Windows Server 2022 met Citrix Virtual Apps and Desktops (VAD) in versie 2106 Current Release (CR). Deze versie kent echter nog een aantal verbeterpunten die waarschijnlijk in de eerstvolgende release uitgerold zullen worden. Zie hier de lijst met verbeterpunten. Voor Citrix Hypervisor (huidige versie 8.2) is nog geen officiële versie aangekondigd die Windows Server 2022 zal ondersteunen. Dit zal waarschijnlijk met de aankomende cumulative update mogelijk worden.

Microsoft

Microsoft biedt op dit moment voor Microsoft 365 Apps nog geen officiële ondersteuning voor Windows Server 2022. Dit wordt momenteel alleen aangeboden op de Windows server 2016- en 2019-editie. De Microsoft 365 ondersteuning hiervan loopt tot minimaal oktober 2025 aanstaande. Als je dus gebruik maakt van Microsoft 365 Apps is het advies om te wachten met de migratie naar Windows Server 2022 voor jouw Citrix-oplossing. Indien u Office 2019 gebruikt dan is er wel support op Windows Server 2022.

FSlogix

Naast Citrix VAD en Microsoft 365 Apps, is FSLogix één van de profieloplossingen die veel gebruikt wordt in de markt. De laatste versie van FSLlogix 2105 biedt nu nog geen ondersteuning voor Windows Server 2022. Ook in dit geval zullen we nog terughoudend moeten zijn met het toepassen van Windows Server 2022.

Nvidia

GPU’s zijn in een RDS-omgeving niet meer weg te denken. Steeds meer applicaties zijn namelijk afhankelijk van deze technologie. Nvidia biedt vanaf versie 13.0 ook ondersteuning voor Windows Server 2022. Versie 13.x van de vGPU software is net als Windows Server een Long-Term Servicing Branch (LTSB), echter is het support op deze versie korter dan voor Windows server 2022 LTSC. Het support van Nvidia op versie 13.X vervalt vanaf augustus 2024. Voor nu ondersteunt versie 13.0 alleen nog Windows Server bare metal of wanneer deze gevirtualiseerd is in een VMware ESX omgeving. Aangezien Citrix Hypervisor nog geen ondersteuning biedt voor Server 2022, kan Nvidia dit nog niet ondersteunen.

 

Conclusie

Windows Server 2022 kent, zoals aangegeven, nu nog weinig ontwikkelingen op het gebied van RDS. Daarnaast worden nog niet alle meest gebruikte onderdelen ondersteund op dit nieuwe besturingssysteem. Vanuit deze optiek is er geen noodzaak om snel over te stappen. Indien je toch moet overstappen of nieuwe servers gaat installeren, adviseren wij je om nu nog te kiezen voor Windows Server 2019. Wij houden de ontwikkelingen van Server 2022 voor je in de gaten en zullen het melden als alle derde partijen volledige ondersteuning bieden.

Windows-Server-2022-NL

1. Ondersteuning tot oktober 2025
2. Vanaf versie 2106 met enkele bekende verbeterpunten
3. Alleen Bare Metal of vanaf VMWare ESX 6.7U3

Informatie of advies

Wil je meer weten over dit onderwerp, heb je vragen over dit bericht of wil je van gedachten wisselen met een specialist van ACA IT-Solutions? Neem dan even contact met ons op.