Terug
Blog 13-01-17

In vier stappen naar een goed draadloos netwerk

Draadloos netwerk

Een draadloos netwerk is niet meer weg te denken. Thuis, op het werk, in het openbaar vervoer, in winkels en restaurants… Door de toename van mobiele devices (smartphones, tablets, mobiele computers, etc.) staat de performance van het draadloze netwerk onder druk en worden steeds hogere eisen gesteld. Ook de toename van privé apparatuur op de werkplek (bring your own device – BYOD) draagt hier aan bij.

Invloeden op performance

Bovendien worden draadloze netwerken in zakelijke omgevingen voor steeds meer doeleinden gebruikt, zoals telefonie, data, video en spraak (voice). Een goed draadloos netwerk realiseren is niet eenvoudig. Elektromagnetische golven laten zich niet gemakkelijk sturen en worden snel negatief beïnvloed door bijvoorbeeld dempende materialen.

Draadloos netwerk

Ook in industriële omgevingen (magazijnen, fabriekshallen) wordt steeds vaker apparatuur (zoals handscanners, IP-telefoons) ingezet die het draadloos netwerk aanspreekt. Continue verbinding is een vereiste om de verbinding in stand te houden. Wanneer een mobiel apparaat zich namelijk door de ruimte beweegt dan dienen de diverse access points het signaal naadloos over te nemen, wanneer het apparaat de nieuwe zone binnenkomt. Dit is niet eenvoudig, waardoor een WiFi-project op een enorme teleurstelling kan uitlopen.

Meting draadloos netwerk

Het advies is daarom om te starten met het uit- en doormeten van het draadloze netwerk. Een planmatige aanpak biedt gewaarborgd succes en kan worden ingezet voor bijvoorbeeld kantooromgevingen, warehouse, productieomgevingen of buitenterreinen. Dit noemen we ook wel een ‘site survey’. Dit gaat verder dan alleen het doormeten van de access points.

Voorbeeld heatmap

Heatmap draadloos netwerk meting

Dekking voor en na plaatsing van het nieuwe wireless network

 

Op basis van de metingen wordt een zogenaamde heatmap gemaakt, waarop heel duidelijk te knelpunten worden blootgelegd en wat de verhoudingen tussen ruis en signaal zijn. Er wordt een uitgebreid rapport opgeleverd waarin de meetresultaten en adviezen staan vermeld over hoe de wireless omgeving op te bouwen. Ook wordt een helder overzicht gegeven van de benodigde componenten zoals WLAN controllers, access points, antennes, switches, bekabeling, montage en configuratie van de processen en benodigde hardware.

Stabiel WiFi netwerk in 4 stappen

Een goed en stabiel draadloos netwerk wordt gerealiseerd in de volgende 4 stappen:

Stap 1 – RF meting: site survey van het draadloze netwerk
Stap 2 – Planning & Configuratie: staging van het draadloze netwerk
Stap 3 – Montage door een ervaren, gecertificeerde installateur
Stap 4 – Controle, nameting en beheer

Belangrijk gegeven is dat site surveys/RF-metingen altijd momentopnames zijn. Het is dan ook raadzaam om metingen periodiek uit te laten voeren om zo de performance van het netwerk te waarborgen.

Contact
Wil je meer informatie over de optimalisatie, vernieuwing of realisatie van een draadloos netwerk? Neem dan contact met ons op.