Terug
Blog 04-07-19

5 Tips voor veilig internetten op reis

veilig internetten reis tips

Veilig internetten op reis is geen vanzelfsprekendheid. Waar we tijdens onze vakantie namelijk niet altijd bij stilstaan, is dat toeristen een geliefd doelwit zijn voor internetcriminelen. Ga veilig online met deze 5 tips.

De vakantie staat voor de deur en waarschijnlijk neem je ook je (zakelijke) smartphone of tablet mee op reis. Free WiFi wordt, ook in het buitenland, bijna overal aangeboden. Even verbinden en snel een foto posten op Instagram voor de thuisblijvers. Waar we in onze vakantieroes niet altijd bij stilstaan, is dat toeristen die niet veilig online gaan een geliefd doelwit zijn voor internetcriminelen.

De helft van de Nederlandse vakantiegangers onderzoekt voordat ze op vakantie gaan of er WiFi aanwezig is op de plaats van bestemming. Zelfs voor meer dan de helft van de vakantiegangers speelt de aanwezigheid van WiFi een belangrijke rol bij de keuze van de accommodatie. Veilig werken met je mobiele apparaat doe je normaliter met een 4G verbinding, maar in het buitenland kunnen de kosten hiervan flink oplopen, zeker buiten de EU. Vandaar dat we graag op zoek gaan naar (gratis) WiFi spots.

Gevaren worden genegeerd

Nederlanders vinden het belangrijk om ook op vakantie online te kunnen zijn. Uit een recente poll blijkt dat ruim 80% zijn of haar (zakelijke) smartphone of tablet meeneemt. En het blijkt dat een kwart van de kantoorwerkers ook de laptop meeneemt naar het vakantieadres. Meer dan helft van deze mensen maakt gebruik van publieke WiFi-netwerken, zelfs als ze zich bewust zijn van gevaren zoals virussen, malware of zelfs gegevensdiefstal.

Opgelet bij ‘Free WiFi’ of ‘Secure WiFi’

Cybercriminelen spelen in op de online-behoefte van vakantiegangers. Een fake WiFi-netwerk met een misleidende naam zoals ‘Free WiFi’ of ‘Secure WiFi’ is snel ingericht en behoeft weinig technische kennis. Op die manier kunnen cybercriminelen relatief gemakkelijk je gegevens onderscheppen met alle mogelijke gevolgen van dien. De drempel om gebruik te maken van dit soort netwerken is natuurlijk laag. In vakantiesferen zijn we ook vaak te goed van vertrouwen. Gezond wantrouwen is hier dus wel op zijn plaats.

5 tips voor wie toch wil verbinden met een openbaar WiFi-netwerk:

TIP 1: Laat je smartphone, tablet of laptop nooit onbeheerd achter in een publieke ruimte en zorg dat deze steeds beveiligd en vergrendeld is met een goed wachtwoord. Stel ook ‘zoek mijn telefoon’ en ‘gegevens wissen op afstand’ in, zodat je het apparaat kunt terug vinden of data kunt wissen als deze gestolen wordt;

TIP 2: Vraag bij het personeel van het hotel of restaurant, waar je, je bevindt, welk WiFi-netwerk door hen wordt aangeboden. Vermijd WiFi-netwerken waar je, jouw gegevens, e-mailadres en/of wachtwoord moet invullen om akkoord te gaan met de algemene voorwaarden;

TIP 3: Zorg dat je besturingssysteem altijd up-to-date is. Updates zijn bedoeld om software steeds aan te passen in verband met nieuwe bedreigingen of kwetsbaarheden;

TIP 4: Beveilig je (zakelijke) apparaten met een antivirusprogramma (of MTD), mobile device management (MDM) en/of two factor authentication (2FA) voor je laptop of een mobiele beveiligingsapp voor je tablet of smartphone. Zulke programma’s weren virussen en spyware en kunnen beschermen tegen hackers of een netwerkaanval;

TIP 5: Koop nooit online en check nooit bankgegevens wanneer je verbonden bent met een publiek WiFi-netwerk. Log alleen in op accounts als dit absoluut noodzakelijk is. Het verdient de voorkeur om hiervoor gebruik te maken van je mobiele databundel.

Wij wensen je een heel fijne en veilige vakantie. Wil je meer weten over veilig mobiel werken? Neem dan contact met ons op. Kijk ook eens naar ons security awareness programma en doe de minitest.