Terug
Blog 20-03-19

SD-WAN: optimaliseer het verkeer tussen vestigingen en met de cloud

SD-WAN

SD-WAN is essentieel voor bedrijven die steeds meer applicaties in de cloud gebruiken. Wat is SD-WAN en waarom hiervoor kiezen? Dat lichten we toe in dit bericht.

Nu het IT-landschap binnen bedrijven steeds meer verandert, is performance steeds vaker een hoofdpijndossier voor de IT-afdeling. Steeds meer zaken worden buiten de bedrijfsmuren geplaatst en gebruikt. Denk hierbij vooral aan applicaties die in de private of public cloud draaien. Ook medewerkers bevinden zich steeds vaker op verschillende werklocaties (andere vestiging, thuis of onderweg). In alle gevallen wordt verwacht dat de prestaties goed zijn, zodat effectief, snel en zonder frustraties gewerkt kan worden.

Door deze verschuivingen gaat meer en meer verkeer naar het internet. De lijnen die hier veelal voor gebruikt worden zijn MPLS-verbindingen (Multi Protocol Label Switching). Door de toename aan verkeer worden deze verbindingen, die veelal gebruikt worden voor kritische applicaties, hierdoor relatief dure en langzame tunnels naar het internet. SD-WAN lost dit probleem op.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN is een afkorting die staat voor Software Defined Wide Area Network. Dit maakt de toepassing al direct een stuk duidelijker. Het is dus een netwerk dat een groot gebied beslaat, waarbij de fysieke lijnen (verbindingen) door middel van software worden geconfigureerd.

Een greep uit de vele voordelen van SD-WAN:

  • Beheer: Door de toevoeging van de softwarelaag wordt de beheersbaarheid voor de IT-afdeling flink vergroot. Zo kan het netwerk policy-driven worden ingericht, waardoor prioriteit kan worden gegeven aan kritieke acties en applicaties.
  • Colocatie: Locaties en applicaties buiten de eigen bedrijfsomgeving kunnen snel, eenvoudig en gecontroleerd worden toegevoegd aan het interne netwerk. Dit levert ook veel tijdwinst op bij verhuizingen of het aanschakelen van nieuwe vestigingen of (tijdelijke) werklocaties.
  • Prestaties: Gebrek aan capaciteit is de grootste veroorzaker van performance problemen. De capaciteit van het netwerk en de applicaties wordt met SD-WAN significant vergroot en gestabiliseerd.
  • Continuïteit: Alle mogelijke internetverbindingen (kabel, ADSL, glasvezel, 4G, LTE) kunnen worden opgenomen en benut. In geval van uitval van een verbinding kan snel worden geswitcht. Dit maakt ook load balancing een stuk eenvoudiger.
  • Kosten: dure huurlijnen (MPLS) met vaak langlopende contracten kunnen worden vervangen, wat in veel gevallen een flinke kostenbesparing zal opleveren.
  • Security: het is mogelijk om de lijnen optimaal te beveiligen. Hierdoor wordt data veilig verplaatst en wordt bovendien voldaan aan wet- en regelgeving, zoals GDPR en ISO.

What is SD WAN infographic

Toepassingen software defined network

SD-WAN is een oplossing die vrij breed wordt ingezet in de IT-branche. Het is dan ook geen merknaam van een bepaalde fabrikant, maar een toepassing. Meerdere fabrikanten bieden SD-WAN aan. Wat voor jou de juiste keuze is hangt af van je behoefte en wensen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het vergroten van de user experience, het eenvoudiger connecten van locaties of het beveiligen van de lijnen.

Doordat SD-WAN software defined is, komt het aandachtspunt op de applicaties en gebruikerservaring te liggen in plaats van dat gekeken moet worden naar verbindingen tussen locaties. Juist omdat locaties minder afgebakend worden, hoeven we daardoor niet meer fysiek te denken aan capaciteit per vestiging, maar juist per functionaliteit.

Wil je meer informatie over SD-WAN? Wij adviseren je graag welke oplossing het best past bij jouw organisatie, behoeften en toekomstperspectieven. Neem contact met ons op voor meer informatie.