Terug
Techniek 16-02-24

Nieuwe e-mailrichtlijnen: Zo blijf je veilig en belandt je mail niet in de spam!

Deze maand (februari 2024) introduceren grote spelers, zoals Gmail en Yahoo, nieuwe richtlijnen voor e-mailbeoordelingen. Deze richtlijnen zijn niet alleen van belang voor de ontvangers van e-mails, maar ook voor de verzenders. Of je nu dagelijks duizenden e-mails verzendt of slechts sporadisch een nieuwsbrief deelt, de komende veranderingen zullen een impact hebben op jouw e-mailactiviteiten. Maar, geen zorgen, want wij zijn hier om je te helpen.

Het belang van e-mailbeveiliging kan niet genoeg worden benadrukt. In een tijd waarin phishing aanvallen en spam een actueel probleem zijn, is het cruciaal om te begrijpen waarom e-mailbeveiliging een voortdurende prioriteit moet zijn.

Waarom zijn goede e-mailbeoordelingen van essentieel belang?

E-mails met een slechte beoordeling van providers zoals Apple, Google en Yahoo hebben een verminderde kans om de inbox van de ontvanger te bereiken. Dit kan leiden tot verlies van belangrijke communicatie en zelfs reputatieschade voor de verzender.

Het is essentieel om je voor te bereiden op deze veranderingen. Door proactief te zijn en je e-mailinstellingen te optimaliseren, kun je de bezorgbaarheid van je e-mails verbeteren en jezelf beschermen tegen potentiële beveiligingsrisico’s.

Hoe kun je je voorbereiden?

Hier zijn enkele tips:

  • Update je e-mailinstellingen: controleer of je e-mailinstellingen up-to-date zijn en voldoen aan de nieuwste beveiligingsstandaarden.
  • Implementeer beveiligingsprotocollen: maak gebruik van beveiligingsprotocollen zoals SPF, DKIM en DMARC om je e-mailauthenticatie te versterken en phishing aanvallen te voorkomen.
  • Gebruik versleutelde communicatie: maak gebruik van versleutelde e-maildiensten om de privacy en vertrouwelijkheid van je berichten te waarborgen.
  • Blijf te allen tijde alert op verdachte activiteiten: wees waakzaam voor verdachte e-mails en leer hoe je phishing kunt herkennen en vermijden.

Om te controleren of je e-mailinstellingen correct zijn geconfigureerd en je e-mails een positieve beoordeling zullen krijgen, kun je de volgende test uitvoeren. Het is snel, eenvoudig en duurt minder dan één minuut.

Stap 1. Open je Outlook en stuur een e-mail naar [email protected];

Stap 2. Binnen één minuut ontvang je een e-mail terug met als afzender “MxToolBox Ping” inclusief een rapportage van e-maildomein verificatie;

Stap 3. Bekijk het rapport. Een goed resultaat is dat DMARC, SPF en DKIM de status groen hebben. Klik op “View your full Deliverability Report” voor een uitgebreid technisch rapport.

Bekijk in het rapport de sectie ‘Leveringsinformatie’. Hier wil je een groen vinkje zien voor elk van de volgende vijf tests:

  • DMARC Compliant
  • SPF Alignment
  • SPF AuthenticatedDKIM Alignment
  • DKIM Authenticated

Dit is een voorbeeld dat de e-mailverificatie en -acceptatie in orde is:

Dit is een voorbeeld dat de e-mailverificatie en/of -acceptatie aandacht vereisen:

Het uitvoeren van deze test kan je helpen om eventuele problemen met je e-mailbeveiliging op te sporen en op te lossen, zodat je optimaal voorbereid bent op de nieuwe richtlijnen van e-mailproviders.

E-mailbeveiliging is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel verzenders als ontvangers. Laten we samenwerken om de e-mailomgeving veiliger te maken en de integriteit van de communicatie te waarborgen.

Tip: Vergeet vooral niet om al jouw e-maildomeinen te testen. Je kunt meerdere e-maildomeinen in gebruik hebben. Herhaal in dat geval alle stappen voor ieder e-maildomein dat je in gebruik hebt.

Wil je meer informatie over een juiste implementatie van DMARC, SPF en DKIM, of heb je ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op.

Auteur: Ralf Maas (LinkedIn)