Terug
Techniek 22-01-24

Microsoft maakt Copilot beschikbaar voor het MKB

Voor velen is Copilot inmiddels een bekende naam, want dit paradepaardje van Microsoft geniet veel aandacht. Tot nu toe was er echter één nadeel. Copilot was alleen beschikbaar voor bedrijven die minimaal 300 licenties aanschaften. Was… Dit is geweldig nieuws voor het MKB, want door een wijziging in het licentiemodel is de AI-assistent genaamd Copilot nu ook verkrijgbaar voor alle bedrijven met minder dan 300 licenties/werkplekken.

Een praktische toepassing met Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence (AI) is zeer populair. Zowel individuele medewerkers als organisatie-verantwoordelijken experimenteren, implementeren en zijn zoekende naar manieren om het toepasbaar te maken binnen de organisatie. Er zijn vele honderden kleine (AI-)software tools in omloop, die kunnen worden ingezet voor een specifiek doel. Denk hierbij aan het creëren van een afbeelding, het geven van een antwoord op een vraag of het razendsnel genereren van scripts en codes. Ook de grote softwarefabrikanten hebben AI omarmd. Zo ook Microsoft. Sterker nog, Microsoft heeft met Copilot een zeer praktische oplossing die, met behulp van AI, medewerkers helpt met hun productiviteit binnen Microsoft 365 te verhogen.

Om gebruik te maken van Microsoft Copilot heb je een van de volgende licenties nodig: Microsoft 365 Business Premium of Standard, Microsoft 365 E3 of E5, Office 365 E3 of E5, of Microsoft 365 Education.

Breed inzetbaar, nieuwe features

Eerder kon iedereen Copilot al gebruiken binnen zoekmachine Bing via bing.com/chat. Nu is deze krachtige AI-tool dus ook beschikbaar binnen het Office-landschap en kan het worden gebruikt binnen bijvoorbeeld Word, Excel, Outlook, PowerPoint en OneNote. Tegelijkertijd met het nieuwe licentiemodel kondigt Microsoft ook diverse nieuwe functies aan binnen Copilot. Zo kan het gedrag van Copilot worden aangepast aan de wensen van de gebruikers. Dit kan handig zijn als gebruikers intensiever gebruik maken van bepaalde Office-applicaties. Ook wordt Copilot vanaf februari 2024 geïntegreerd in de mobiele app (iOS en Android) van Microsoft 365. Zo is de AI-assistent ook mobiel altijd beschikbaar voor ondersteuning en verhoging van je productiviteit. Belangrijk om te weten is dat (in januari 2024) nog niet alle functionaliteiten in het Nederlands beschikbaar zijn. De verwachting is dat dit snel zal veranderen.

“AI zoals toegepast in Microsoft Copilot zal werk transformeren en menselijke mogelijkheden op drie manieren vergroten: Het zal creativiteit ontgrendelen, productiviteit vergroten en het zal vaardigheden verbeteren. Het is geen vervanging voor menselijke vaardigheden. In plaats daarvan versterkt het ze en maakt het een geheel nieuwe manier van werken mogelijk. AI kan zowel versterken als vervangen. Als iemand al goed is in iets, kan AI hen helpen nog beter te worden. Als ze iets niet konden doen, kan AI hen nu helpen. Dit maakt werken een meer plezierige ervaring omdat de grenzen die onze ideeën tegenhielden grotendeels zijn verdwenen.”

Seminar Personeelsbehoud Pieter Kops
Pieter Kops Teamlead collaboration bij ACA IT-Solutions

Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk

Lees hieronder aan de hand van enkele voorbeelden hoe Copilot je kan helpen binnen je dagelijkse werk:

1. Copilot & Teams

Copilot in Teams helpt je effectievere Vergaderingen uit te voeren, op de hoogte te blijven van het gesprek, belangrijke discussiepunten te organiseren en belangrijke acties samen te vatten, zodat de hele groep weet wat er moet worden gedaan.

2. Copilot & Outlook

Copilot in Outlook helpt je je e-mails op te stellen, threads samen te vatten en op de hoogte te blijven van belangrijke gesprekken. Met Copilot besteed je minder tijd aan e-mailbeheer en heb je meer tijd voor de dingen die van belang zijn.

3. Copilot & Word

Copilot in Word schrijft samen met jou, bewerkt, vat samen en geeft suggesties. Maak de eerste concepten die je een snelle start geven, voeg inhoud toe aan bestaande documenten, vat tekst samen en herschrijf secties, of maak hele documenten beknopter.

4. Copilot & Excel

Copilot in Excel helpt je je gegevens te analyseren en te verkennen zodat je de beste beslissingen kunt nemen. Ontvang hulp bij het identificeren van trends, stel wat-als-scenario’s voor en krijg suggesties voor het verbeteren van je bedrijf.

5. Copilot & PowerPoint

Copilot in PowerPoint zet bestaande Word-documenten om in presentaties, maakt nieuwe presentaties van eenvoudige aanwijzingen of schetsen, of vindt de beste plekken voor impactvolle afbeeldingen en helpt je je publiek te verbluffen met deskundige storytelling.

 

Meer informatie: Microsoft Copilot | Microsoft AI

Introductie video