Terug
Techniek 27-01-23

XML / EDI (Electronic Data Interchange) system

In het kort

EDI (Electronic Data Interchange systeem) en XML zijn standaarden voor elektronische uitwisseling van documenten. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om op deze manier gegevens met elkaar uit te wisselen. XML/EDI wordt veelvuldig gebruikt wanneer sprake is van goederentransport, bijvoorbeeld bij supermarkten, de automotive industrie, de gezondheidszorg en in retail en de logistieke sector. Daar is een EDI systeem (of XML) onmisbaar. 

Waarom EDI gebruiken?

Door gebruik te maken van een EDI-standaard kunnen transacties sneller worden verwerkt. Het gaat veelal om terugkerende transacties tussen bedrijven (intercompany). Zo kan er bijvoorbeeld een standaard worden gemaakt voor de uitwisselingen van documenten zoals orders, pakbonnen en facturen. 

Steeds meer gegevensuitwisseling vindt digitaal plaats. De noodzaak is ook groot om te voldoen aan de hoge eisen van klanten, zoals de snelheid van levering (vandaag besteld, morgen in huis). Automatisering en standaardisering zijn daarom essentieel. Hierdoor wordt het samenspel met toeleveranciers geoptimaliseerd en onnodige handmatige handelingen voorkomen. 

Starten met EDI systeem

Toetreden tot ‘de wereld van EDI’ is niet eenvoudig. Vaak wordt EDI een vraagstuk binnen een bedrijf op het moment dat de vraag vanuit klanten of toeleveranciers zo groot wordt dat je niet meer om EDI heen kunt. Om echt te profiteren van de voordelen van EDI zijn de volgende punten van belang: 

  • Inzicht krijgen in de verschillende transacties en de verschillen tussen traditionele papieren en uitwisseling via EDI. 
  • De verwachtingen van EDI-partners (leveranciers en/of opdrachtgevers) 
  • De invloed die dit heeft op de bedrijfsprocessen en veranderende werkzaamheden van werknemers op diverse afdelingen 
  • Houdt rekening met benodigde aanpassingen en investeringen in ICT en bedrijfssoftware. 

HRT Business Solutions heeft ruime ervaring met EDI-vraagstukken en de implementatie hiervan. Wil je weten of EDI voor jou waardevol is of heb je een concrete vraag liggen om hiermee te starten? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder. 

XML, de nieuwe standaard

EDI is de juiste (lees: enige) keuze wanneer er al mee gewerkt wordt binnen betreffende keten. Een nieuwe toetreder zal zich dan schikken en de bestaande techniek gaan gebruiken. Wanneer het gaat om een nieuwe situatie dan wordt de laatste jaren steeds vaker gekozen voor XML. EDI en XML zijn beiden geschikt voor gestandaardiseerde gegevensuitwisseling. XML is goedkoper en biedt meer flexibiliteit en wordt veelal ingezet als er nog geen brancheprotocol bestaat. 

Ook interessant

ERP Software
Workflows