Terug
Blog 05-12-17

Data Back-up, Data Recovery & Archiving: hoe snel bent u weer up-and-running na een crash?

Recovery

Tijdelijk geen toegang tot de bedrijfsdata en/of applicaties zorgt direct voor grote organisatorische problemen en moet dus koste wat kost voorkomen worden. IT-Security is momenteel een zeer actueel onderwerp. Data Back-up, Archive en Replicatie is minstens net zo belangrijk. Zeker ook met het oog op de actuele GDPR privacywetgeving.

Tenslotte, wanneer de IT-omgeving om wat voor reden dan ook down gaat, kunnen data en applicaties (on)herstelbaar worden beschadigd. Daarbij wordt al snel aan een cyberaanval gedacht, waarbij criminelen de IT-omgeving aanvallen/encrypten en geld vragen (vaak via Bitcoins) om te restoren. Er zijn echter meer gevaren die essentieel dataverlies kunnen veroorzaken. Te denken valt aan een virus, brand, lekkage of inbraak. Er zijn vele voorbeelden van organisaties die hierdoor dagen of zelfs weken niet (volledig) operationeel zijn geweest of bedrijfsdata niet meer hebben kunnen herstellen.

De genoemde risico’s zijn helaas niet volledig uit te sluiten. Het is daarom belangrijk dat kritieke data niet verloren gaan en een snelle recovery mogelijk is middels een goede Data Back-up en Replicatie oplossing.

Het belang van RPO en RTO

Recovery Point Objective (RPO): hoeveel data mag maximaal verloren gaan bij een incident zoals een crash of een cyberaanval? Dit wordt altijd aangegeven in uren. Een RPO van 4 uur betekent dat de laatste 4 uur voor de crash niet hersteld kunnen worden.

Recovery Time Objective (RTO): na het incident zullen de bedrijfsdata en applicaties tijdelijk niet beschikbaar zijn. RTO staat dus voor de hersteltijd die nodig is om de IT-omgeving weer up-and-running te krijgen, zodat de organisatie weer op volle kracht kan draaien.

RPO en RTO zijn tijdsintervallen. Dit kan variëren van minuten tot uren. Afhankelijk van hoe bedrijfskritisch de omgeving of de data zijn, zal gekozen worden voor een kortere of langere RPO/RTO. Dat kan per bedrijfsonderdeel verschillen. Zo zal de webshop een lage RPO en RTO moeten hebben, omdat dit direct invloed op het bedrijfsresultaat en er continu wijzigingen zijn. Data of applicaties die niet dagelijks gebruikt worden mogen een langere RPO/RTO hebben. RPO en RTO zijn dus variabelen die de samenstelling van de Data Back-up, Archive en Replicatie omgeving bepalen.

RPO RTO

Risico spreiden door Offsite Back-Up

Naast de recoverytijd is ook locatie een belangrijke variabele. Door de data fysiek (geografisch) op een andere locatie (secundaire locatie) op te slaan kunnen risico’s op een fysiek incident (brand, waterschade, stroomstoring, diefstal) worden afgedekt. Denk hierbij aan een back-up in de ACA Private Cloud of een publieke cloud (bijvoorbeeld Microsoft Azure). Ook een fysieke andere locatie binnen de eigen bedrijfsomgeving behoort tot de mogelijk. Denk hierbij aan een andere vestiging van de organisatie.

Op de secundaire locatie kan worden gekozen voor een Back-Up Site of een Disaster Recovery Site. Een back-up site (offsite back-up) is het minste dat we adviseren. Zo beschik je na een incident gegarandeerd over een data back-up en archive. De RTO-tijd is afhankelijk van de tijd die het kost om de schade te herstellen.

Snel weer up-and-running met Disaster Recovery

Is het belangrijk voor jouw organisatie om snel weer volwaardig te kunnen werken? Dan is een Disaster Recovery Site de juiste keuze. Dit is een spiegel van jouw primaire werkomgeving (production environment) die wordt geactiveerd na een crash. Hierdoor is jouw organisatie in minder dan 4 uur (RTO) weer volledig operationeel.

ACA IT-Solutions heeft alle mogelijkheden in huis om organisaties te helpen met het design en de implementatie van een hoogwaardige Data Back-up & Replicatie oplossing die past bij de wensen en eisen die je stelt aan continuïteit en compliance. Hierbij kan zowel de beschikbaarheid van virtuele, fysieke als cloud-based workloads worden gegarandeerd.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of van gedachten wisselen over de best passende oplossing voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.