Terug
Blog 25-09-19

Building Information Modeling belangrijk voor architectenbureau Van Aken

Building Information Modeling belangrijk voor Van Aken

Building Information Modeling (BIM) wint snel aan populariteit in de bouwsector. Ook architectenbureau Van Aken (voluit: VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering BV) slaat alle informatie die relevant is tijdens de levenscyclus van een gebouw centraal op in een 3D-gebouwmodel. “Daarvoor is wel een enterprise IT-omgeving vereist”, zegt Lars Bemelmans, Systems Administrator bij Van Aken.

VAN AKEN concepts Architecture Engineering

Eindhovens architectenbureau van internationale allure

Van Aken is al sinds 1979 actief op het gebied van stedenbouw, architectuur en interieur. Het Eindhovense kantoor heeft onder andere aansprekende kantoren, winkelgebieden en woningcomplexen op zijn naam staan. “Maar we zijn ook erg actief binnen de hightechindustrie”, benadrukt Bemelmans. Zo is Van Aken wereldwijd betrokken bij de bouw van datacenters en cleanrooms.

“In Turkije hebben we een state-of-the-art en efficiënt datacenter van wereldniveau gebouwd. Daar was duurzaamheid van het grootste belang voor de klant. LEED Gold (dit is een certificering voor ‘Leadership in Energy and Environmental Design’) werd geïmplementeerd in de facility en kantoren om zo de operationele kosten te minimaliseren en een hoge kwaliteit te garanderen voor hun colocatie klanten.”

“Een ander belangrijk aandachtspunt zijn aardbevingen. Gelegen op de Noord-Anatolische breuklijn werd het gebouw zorgvuldig ontworpen om een aardbeving van magnitude 9 op de schaal van Richter te kunnen weerstaan. Dit werd bereikt door het gebruik van meer dan driehonderd isolatoren waardoor het hele gebouw onafhankelijk van de fundering tot 1,2 meter in alle richtingen kan bewegen, terwijl het datacenter door blijft draaien.”

Complexe modellen (Building Information Modeling)

Building Information Modeling (BIM) wint snel aan populariteit in de bouwsector. Ook architectenbureau Van Aken (voluit: VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering BV) slaat alle informatie die relevant is tijdens de levenscyclus van een gebouw centraal op in een 3D-gebouwmodel. “Daarvoor is wel een enterprise IT-omgeving vereist”, zegt Lars Bemelmans, Systems Administrator bij Van Aken.

Lars-Bezelmans-BIM

Hiermee wil Bemelmans zeker niet wil zeggen dat Van Aken afwijzend staat tegenover de cloud. “Bijvoorbeeld voor communicatie met klanten gebruiken we tools uit de cloud. Ik sluit daarnaast niet uit dat we nog de overstap maken naar bijvoorbeeld Microsoft Office 365. Maar onze storage en servers houden we omwille van de performance en kosten liever on-premises.”

Hoge ‘Enterprise’-eisen aan IT

Aan die storage- en serveromgeving stelt Van Aken hoge eisen. Bemelmans: “We zijn misschien een MKB-bedrijf, maar wel een met een enterprise IT-omgeving die we iedere vijf jaar grondig vernieuwen.” Zo ook in 2019. Samen met partner ACA IT-Solutions werd de serveromgeving gemoderniseerd en de storagecapaciteit uitgebreid van 20 naar 54 terabyte.

Op advies van ACA IT-Solutions – waar het architectenbureau al sinds 2003 nauw mee samenwerkt – koos Van Aken voor de hybride Unity 300-storageoplossing van Dell EMC met twee extra diskcabinets. “Dit biedt high-performance flashdisks voor de data waar we dagelijks mee werken, en goedkopere conventionele schijven voor archiveringsdoeleinden”, legt de Systems Administrator uit. Voor de serveromgeving is de keuze gevallen op twee PowerEdge R740 Servers van Dell EMC. De uitlevering werd verzorgd in samenwerking met distributeur Tech Data.

Geert Rademakers, Head of Operations and Services van ACA IT-Solutions licht de keuze nader toe: “Het plan voor de modernisering van de storage- en serveromgeving is in nauw overleg met Van Aken bepaald. We hebben goed geluisterd naar de huidige wensen en toekomstige behoeften van de organisatie. Uiteindelijk is gekozen voor een flexibel en hybride model, omdat bij Van Aken het datamanagement van wezenlijk belang is. De gekozen oplossing groeit mee met de organisatie en past zich aan in geval van een veranderende werkwijze, exponentiële datagroei en eventuele wijzigingen in de opbouw van de ICT-omgeving. Hiermee heeft Van Aken een toekomstbestendige IT-omgeving die naadloos aansluit bij IT-beleid van de organisatie.”

De nieuwe omgeving is stabiel en biedt ons voor de komende vijf jaar ruime opslagcapaciteit. Misschien nog wel veel belangrijker is de toegenomen performance. Iedereen die bij een project betrokken is, kan snel en feilloos werken met zware 3D-modellen. Zonder te hoeven wachten bij het opslaan van grote bestanden. Daar plukken we elke dag de vruchten van.

Lars-Bezelmans-BIM
Lars Bemelmans VAN AKEN Concepts, Architecture & Engineering

Data migratie

De migratie naar de nieuwe storage- en serveromgeving was volgens Bemelmans een fluitje van een cent. “Vijf jaar geleden zijn we al gemigreerd naar een gevirtualiseerde omgeving. Dat maakt ons onafhankelijker van de onderliggende hardware. Dat hielp bij deze migratie. Samen met ACA IT-Solutions heb ik een uitgebreid plan van aanpak en de bijhorende netwerkschema’s opgesteld. Hierdoor weten we hoe de virtuele machines zijn ingericht en waar we tegenaan zouden kunnen lopen. Dan is het eigenlijk alleen nog een kwestie van de data overzetten naar de nieuwe omgeving. Maar dat zou ik zelfs vanuit huis kunnen doen.”

De uiteindelijke migratie nam slechts vier dagen in beslag. “Het resultaat is dat we in ons beheerdashboard nu niet meer tegen rode schijven aan zitten te kijken”, constateert Bemelmans. “De nieuwe omgeving is stabiel en biedt ons voor de komende vijf jaar ruime opslagcapaciteit. Misschien nog wel veel belangrijker is de toegenomen performance. Iedereen die bij een project betrokken is, kan snel en feilloos werken met zware 3D-modellen. Zonder te hoeven wachten bij het opslaan van grote bestanden. Daar plukken we elke dag de vruchten van. We zijn dan ook zeer tevreden met de gekozen oplossing op basis van Dell EMC en het advies en de ondersteuning door het team van ACA IT-Solutions.”

Referenties van ACA IT-Solutions

ACA IT-Solutions is de vaste IT-partner van bedrijven en instanties en alle mogelijke sectoren. Hierdoor zijn wij enerzijds breed inzetbaar en bovendien in staat om onze kennis en ervaring toe te spitsen op je branche. Wil je weten welke referenties we hebben in je sector of welke projecten we hebben gedaan die vergelijkbaar zijn met je vraagstuk? Wij informeren je hier graag over. Ook komt het vaker voor dat wij (potentiële) opdrachtgevers in contact brengen met een organisatie waarvoor we eenzelfde project hebben verzorgd. Indien gewenst behoort ook een referentiebezoek tot de mogelijkheden. Neem contact met ons op voor meer informatie.