Terug
Must Read 29-03-17

Voorkom downtime: vervang tijdig batterij van de UPS

UPS batterij

In de serverruimte is een stabiele stroomtoevoer essentieel. Valt de stroom uit dan kan het lang duren voordat alle systemen weer up-and-running zijn. Dit is funest voor de bedrijfsvoering. Daarom worden serverruimtes voorzien van (Smart-)UPS Units, bijvoorbeeld van het merk APC. Wat doet een UPS en hoe dient deze te worden onderhouden?

Hoe werkt een UPS?

UPS staat voor Uninterruptable Power Supply (ononderbreekbare stroomvoorziening) en neemt bij een stroomstoring de toevoer over. Ook als de netspanning deels wegvalt of bij piekstroom zorgt de UPS voor de balans. De UPS beschikt over een batterij en een sensor. De sensor monitort continu het niveau. Bij spanningsverlies wordt direct overgeschakeld op de batterij.

Net als de accu in een auto zijn de kwaliteit en de prestaties van de van groot belang. De batterij heeft het zwaar te verduren gedurende de levenscyclus van de UPS. Dit in tegenstelling tot de meeste andere onderdelen. De prestaties nemen gedurende de levenscyclus gefaseerd in kwaliteit af. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van wat de UPS batterij dag in dag uit te verwerken krijgt.

Externe factoren hebben invloed op de prestaties

Ook externe factoren kunnen hierin een rol spelen. Zo kan omgevingstemperatuur de performance van de batterij ook behoorlijk beïnvloeden. Hoe hoger de temperatuur in de serverruimte, hoe sneller de levensduur van de UPS batterij afneemt. Het is daarom belangrijk om de temperatuur in de serverruimte te beheersen. Ook het vrijhouden van de luchtingangen en –uitgangen van de unit is een belangrijk aandachtspunt. Verder beperken het aantal ontladingen (en de diepte hiervan) en rimpelstroom de levensduur van de batterij. Door op een proactieve wijze de units te beheren wordt de volgende winst behaald:

  • Preventie en tijdige actie t.b.v. het reduceren van downtime van de IT-omgeving.
  • Lagere energiekosten door efficiënt gebruik
  • De zekerheid van maximale prestaties van de power supplies
  • Bescherming van de investering door het optimaliseren van de levensduur

Vervang tijdig de batterijen van de UPS

De levensduur van de batterijen liggen lager dan de levensduur van de unit. Aangeraden wordt om de batterijen elke 2 à 3 jaar te vervangen. De batterij wordt altijd op locatie vervangen door een ervaren technicus. ACA IT-Solutions ontzorgt je hierin.

Wil je meer informatie over de inzet of onderhoud van de units? Of wil je advies over een efficiënte inrichting van de serverruimte? Onze specialisten helpen je graag. Neem contact met ons op voor meer informatie.