Terug
Must Read 07-07-22

Bankkoppeling Rabobank vervalt: wat betekent dit?

Bankkoppeling-Bedrijfssoftware-Kosten

Vanaf 1 juli 2022 wordt de huidige bankkoppeling met je boekhoudpakket voor het dagelijks importeren van de bankmutaties niet meer ondersteund door de Rabobank. Dit houdt in dat vanaf 1 juli de bankmutaties niet meer automatisch worden ontvangen in de boekhoudsoftware als deze niet gemigreerd gaat worden. De huidige boekhoudkoppelingen met de ABN en ING vervallen nog niet per 1 juli, maar deze banken hebben aangegeven dat zij ook dit jaar zullen volgen met nieuwe bankkoppelingen. In dit bericht geven wij je antwoord op veel gestelde vragen en informeren we je over de te ondernemen stappen.

Waarom wordt de huidige Rabobank koppeling vanaf 1 juli 2022 niet meer ondersteund?

Dit is een besluit van de Rabobank. De technische ontwikkelingen op het gebied van online bankieren hebben niet stilgestaan in de afgelopen jaren. Om een goede technische basis te hebben voor toekomstige innovaties, heeft de bank ervoor gekozen om haar bankkoppeling te vernieuwen.

Hoe kan ik mijn bankkoppeling omzetten naar een nieuwe bankkoppeling?

Om toch een bankkoppeling met de Rabobank te behouden dient de huidige bankkoppeling omgezet te worden in een andere bankkoppeling. Hiervoor zijn twee mogelijkheden beschikbaar, namelijk:

• Koppeling op basis van PSD2
• Koppeling op basis van de commerciële bankkoppeling (versie 2.0)

Wat is het verschil tussen deze koppelingen en voor welke optie moet ik gaan?

PSD2-koppeling

Tussen beide koppelingen zit wel degelijk een verschil. PSD2 heeft als voordeel dat de bankmutaties vier keer per dag ingelezen kunnen worden, zodat je boekhouding altijd up-to-date is met de juiste bankstanden. Daarnaast rekent de bank geen extra kosten voor de koppeling met PSD2. Wel dient vooraf een bedrijfsscreening uitgevoerd te worden door middel van een UBO-verklaring. Tevens kunnen spaarrekeningen en G-rekeningen niet gekoppeld worden met de boekhouding, en kan er niet gewerkt worden met automatische incasso’s. Belangrijk aandachtspunt is dat de PSD2-koppeling om de 90 dagen geautoriseerd dient te worden. Doe je dit niet, dan ben je de koppeling na 90 dagen kwijt.

Commerciële bankkoppeling (2.0)

De commerciële bankkoppeling (2.0) lijkt op de huidige versie van de bankkoppeling. De bankmutaties komen één keer per dag bij je boekhoudsoftware binnen. Spaarrekeningen en G-rekeningen kunnen gekoppeld worden en de koppeling hoeft maar eenmalig gelegd te worden. Nadeel hiervan is echter dat de bank wel extra kosten in rekeningen kan brengen afhankelijk van het Rabobank contract dat je hebt met de bank. Dit zullen vermoedelijk enkele euro’s per maand zijn.

Hoe kan ik de nieuwe bankkoppeling leggen?

Voor het realiseren van de nieuwe bankkoppeling zijn handleidingen beschikbaar.

Advies en implementatie

Heb je hulp nodig bij de keuze en de implementatie van de gewenste bankkoppeling? Neem dan z.s.m. contact op voor het inplannen van een gecertificeerde consultant van ACA IT-Solutions. Dat kan door een mail te sturen naar [email protected]. Wij nemen dan z.s.m. telefonisch contact met je op. Voor de benodigde tijd geldt ons reguliere consultancytarief.