Terug
Blog 25-09-17

Prinsjesdag 2017: Kabinet investeert 26 miljoen extra in cybersecurity

Prinsjesdag

Prinsjesdag 2017 heeft op dinsdag 19 september plaatsgevonden. Op het vlak van ICT is er een belangrijke knoop doorgehakt. Het kabinet heeft namelijk besloten om middels een Digital Trust Centre bedrijven te ondersteunen bij de strijd tegen cybercriminaliteit. Dit is een van de belangrijkste nieuwe maatregelen uit de beleidsarme begroting die minister Kamp van Economische Zaken heeft gepresenteerd op Prinsjesdag.

In 2018 zal in totaal 26 miljoen euro extra voor cybersecurity worden uitgetrokken. Hiervan gaat 2,5 miljoen euro naar het nieuwe centrum. Dit is een extra investering die wordt uitgetrokken bovenop de dertien miljoen euro van vorig jaar.

Het Digital Trust Centre heeft als doel ondernemers te helpen om hun eigen cybersecurity te organiseren. Ook zet dit centrum zich in bij het tegengaan van cyberspionage en andere vormen van cybercrime. ‘Snelle digitale veranderingen zorgen voor nieuwe uitdagingen voor ondernemers’, meent minister Kamp. Het kabinet stelt vanaf 2018 daarom structureel 26 miljoen euro beschikbaar voor cybersecurity. Hiervan is 2,5 miljoen euro per jaar bestemd voor het eerdergenoemde Digital Trust Centre. Dit centrum richt zich niet alleen op vitale sectoren, maar ook op kleinere bedrijven.

Nationaal Detectie Netwerk

Van de 26 miljoen euro extra geld gaat de hele veiligheidsketen binnen de overheid profiteren, dus zowel de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD als politie en het Openbaar Ministerie. Ook het delen van informatie zal hiermee worden bevorderd. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zal deze inspanningen gaan coördineren. Voor het Nationaal Detectie Netwerk, die cyberaanvallen vroegtijdig moet signaleren, wordt vanaf 2018 structureel 12,9 miljoen vrijgemaakt.

Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)

Digitalisering creëert nieuwe mogelijkheden voor de aanpak van maatschappelijke uitdagingen zoals de vergrijzing. Daarom zet Kamp in op samenwerking rond de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van blockchain en big data. Tegelijkertijd zorgen snelle digitale veranderingen voor nieuwe uitdagingen voor ondernemers. Dat is de reden dat het kabinet vanaf 2018 op structurele basis 26 miljoen euro beschikbaar voor cybersecurity. (bron: Computable.nl)

ACA IT-Solutions en cybersecurity

ACA IT-Solutions is een voorloper op het gebied van IT-Security en zijn hiervoor al meermaals geprezen (bekijk onze awards). Wij volgen de ontwikkelingen op de voet. We zijn technisch en beleidsmatig in staat om IT-omgevingen te ontwerpen en realiseren die optimaal beschermd zijn tegen alle mogelijke dreigingen. Wil je weten wat onze visie en aanpak is? Neem dan contact met ons op.