Terug
Must Read 21-12-21

Microsoft stopt met ondersteuning Windows Server 2012 (R2)

Windows Server 2022

Microsoft staakte in oktober 2018 de basisondersteuning voor Windows Server 2012. Hiervoor in de plaats wordt er sindsdien zogenaamd extended support geboden. Deze extra ondersteuning zal met ingang van 10 oktober 2023 ook komen te vervallen. Daarna stop de volledige ondersteuning van Windows Server 2012. Wat zijn de gevolgen van het beëindigen van ondersteuning voor Windows Server 2012 en welke acties kun je ondernemen?

Upgraden naar Windows Server 2019 of 2022?

De komende tijd is er nog geen reden voor paniek. De belangrijkste updates blijven gewoon binnenkomen en als er geen extra ondersteuning nodig is, is er niets aan de hand. Toch is het verstandig om al vooruit te kijken, want na 10 oktober 2023 worden ook kwetsbaarheden niet meer opgelost in Server 2012. Maak je nog gebruik van een ouder besturingssysteem (2012 of 2012 r2) dan adviseren we je om op korte termijn een migratie te gaan voorbereiden. Waarschijnlijk telt jouw ICT-omgeving verschillende servers, al of niet met applicaties waarvan jouw organisatie afhankelijk is. Een nieuw besturingssysteem uitrollen heeft dan behoorlijk wat impact en vraagt daarmee ook de nodige voorbereidingstijd.

Migreren naar Azure Hybrid Cloud?

Wellicht speel je al met de gedachte om over te stappen naar Cloud. In dat geval kan het uitfaseren van Windows Server 2012 het ‘compelling event’ zijn om de volgende stap in je cloudtransitie te maken. Juist dan is het verstandig om de architectuur van jouw applicatie- en serverlandschap onder de loep te nemen en een strategie te gaan bepalen over je doelstellingen en het pad daar naartoe. ACA IT-Solutions helpt organisaties met hun digitale transformatie met hoogwaardige cloudoplossingen en geïntegreerde cybersecurity oplossingen. De Azure Cloud is ideaal voor een verscheidenheid aan workloads of cloudcomponenten toe te voegen aan bestaande lokale MS-toepassingen met behoud van de reeds verworven licenties voor de Windows- en Office-omgevingen.

Hoe werkt versie-ondersteuning Windows Server?

Normaliter beëindigt Microsoft de basisondersteuning en doorontwikkeling vijf jaar na de introductie van een besturingssysteem. Extended support volgt de basisondersteuning op. Deze periode van verlengde ondersteuning duurt eveneens vijf jaar. Gedurende deze vijf jaar wordt er geen nieuwe functionaliteit meer toegevoegd. Aanvullend kun je nog betaalde ondersteuning afnemen, mits je hiervoor tijdig een contract hebt afgesloten.

Bekijk het actuele overzicht met belangrijke data met betrekking tot Windows Server productondersteuning.