Microsoft stopt met ondersteuning Windows Server 2012

Microsoft staakte in oktober 2018 de basisondersteuning voor Windows Server 2012. Hiervoor in de plaats wordt er sindsdien zogenaamd extended support geboden. Deze extra ondersteuning zal met ingang van 10 oktober 2023 ook komen te vervallen. Daarna stop de volledige ondersteuning van Windows Server 2012. Wat zijn de gevolgen van het beëindigen van ondersteuning voor Windows Server 2012 en welke acties kunt u ondernemen?

Upgraden naar Windows Server 2019 of 2022?

De komende tijd is er nog geen reden voor paniek. De belangrijkste updates blijven gewoon binnenkomen en als er geen extra ondersteuning nodig is, is er niets aan de hand. Toch is het verstandig om al vooruit te kijken, want na 10 oktober 2023 worden ook kwetsbaarheden niet meer opgelost in Server 2012. Maakt u nog gebruik van een ouder besturingssysteem (2012 of 2012 r2) dan adviseren wij u om op korte termijn een migratie te gaan voorbereiden. Waarschijnlijk telt uw ICT-omgeving verschillende servers, al of niet met applicaties waarvan uw organisatie afhankelijk is. Een nieuw besturingssysteem uitrollen heeft dan behoorlijk wat impact en vraagt daarmee ook de nodige voorbereidingstijd.

Migreren naar Azure Hybrid Cloud?

Wellicht speelt u al met de gedachte om over te stappen naar Cloud. In dat geval kan het uitfaseren van Windows Server 2012 het ‘compelling event’ zijn om de volgende stap in uw cloudtransitie te maken. Juist dan is het verstandig om de architectuur van uw applicatie- en serverlandschap onder de loep te nemen en een strategie te gaan bepalen over uw doelstellingen en het pad daar naartoe. ACA IT-Solutions helpt organisaties met hun digitale transformatie met hoogwaardige cloudoplossingen en geïntegreerde cybersecurity oplossingen. De Azure Cloud is ideaal voor een verscheidenheid aan workloads of cloudcomponenten toe te voegen aan bestaande lokale MS-toepassingen met behoud van de reeds verworven licenties voor de Windows- en Office-omgevingen.

Hoe werkt versie-ondersteuning Windows Server?

Normaliter beëindigt Microsoft de basisondersteuning en doorontwikkeling vijf jaar na de introductie van een besturingssysteem. Extended support volgt de basisondersteuning op. Deze periode van verlengde ondersteuning duurt eveneens vijf jaar. Gedurende deze vijf jaar wordt er geen nieuwe functionaliteit meer toegevoegd. Aanvullend kunt u nog betaalde ondersteuning afnemen, mits u hiervoor tijdig een contract hebt afgesloten.

Bekijk het actuele overzicht met belangrijke data met betrekking tot Windows Server productondersteuning.

Hoewel er voor de korte termijn nog geen reden voor paniek is, raden wij u aan om op tijd te beginnen. In ieder geval door binnenkort te starten met het opstellen van een migratieplan. Hiermee krijgt u tijdig inzicht in de impact van uw migratie en voorkomt u dat u straks hals over kop over moet naar een nieuwe versie.

Eddie Pisters, Productmanager ACA IT-Solutions

Beveiligingsupdates en patches

Het beëindigen van de basisondersteuning betekent overigens niet dat Microsoft geen updates meer uitbrengt. Voor beveiligings- en betrouwbaarheidsproblemen blijft Microsoft bugfixes en patches uitgeven. Let op: aan het einde van de extended supportperiode komen ook de beveiligingsupdates te vervallen.

Wat is het verschil tussen de basis- en verlengde ondersteuning?

Tijdens de basisondersteuning ontvangen gebruikers beperkte, gratis ondersteuning. Gedurende deze periode kunnen gebruikers verzoeken indienen voor het aanpassen of toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Wanneer Microsoft een dergelijk verzoek goedkeurt, wordt deze verwerkt in een update (release).

Zodra een product van mainstream naar extended ondersteuning overgaat, wordt de ondersteuning beperkt tot zelfbediening en betaalde opties. In de onderstaande tabel ziet u de verschillen tussen de basis- en verlengde ondersteuning zien.

* Alleen i.c.m. een uitgebreide hotfix-overeenkomst die binnen 90 dagen na beëindiging van de mainstreamsupport is aangeschaft

Begin op tijd

Hoewel er voor de korte termijn nog geen reden voor paniek is, raden wij u aan om op tijd te beginnen. In ieder geval door binnenkort te starten met het opstellen van een migratieplan. Hiermee krijgt u tijdig inzicht in de impact van uw migratie en voorkomt u dat u straks hals over kop over moet naar een nieuwe versie. Dit laatste is nooit verstandig aangezien daardoor de risico’s op onvoorziene omstandigheden toenemen.

Meer informatie of advies?

Wilt u meer weten over de upgrade naar de nieuwe versie van Windows Server en wat dit betekent voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op,