Terug
Blog 13-07-21

Microsoft kondigt Windows 11 aan

Windows Server 2022

Windows 10 maakt dit najaar plaats voor Windows 11. Onlangs werd het paradepaardje van Microsoft officieel aangekondigd en er zijn inmiddels ook al wat details bekend. We nemen de belangrijkste met u door. Na bijna zes jaar Windows 10 is het eind 2021 de beurt aan Windows 11 om het stokje over te nemen. Microsoft creëerde al enige tijd een hype richting de officiële aankondiging op 24 juni 2021. In een gelekte versie van Windows 11 hebben we heel wat nieuwe dingen en leuke innovaties ontdekt. In dit artikel sommen we de belangrijkste details op die nu al bekend zijn.

Nieuw design

Windows 11 heeft een compleet redesign ondergaan. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe iconen beschikbaar die voor een frisse ‘look & feel’ zorgen. Het nieuwe startmenu staat standaard in het midden van je bureaublad, maar je kan ook nog steeds kiezen voor de traditionele positie linksonder in de hoek. Het ontwikkelteam heeft bovendien veel aandacht besteed aan de animaties en nieuwe thema’s. Lichte of donkere modus, beide voorkeuren zijn in te stellen.

Windows 11 is niet alleen mooi aan de buitenkant, ook onder de motorkap is er veel verbeterd. Zo is het hervatten uit de slaapstand een stuk sneller geworden, alsook het algemene gevoel als je ermee werkt. Windows-updates worden bijna afgeslankt tot bijna de helft van wat we gewend waren en worden voortaan op de achtergrond uitgevoerd. Dat is een mooie efficiëntieslag. Ook het energieverbruik zou lager moeten liggen, omdat het besturingssysteem effectiever met processen omgaat.

Efficiënter werken met Windows 11

Windows 11 moet ons productiever gaan maken, dankzij een startmenu dat deze keer echt bruikbaar is. Naast belangrijke apps die je bovenaan kan vastpinnen, is er ruimte beschikbaar voor uw meest recente acties. Zo kunt u handig tussen uw mobiele device en desktop wisselen. Microsoft spreekt van ‘een cloudervaring’ in het startmenu, waarmee men doelt op OneDrive en de rest van het Microsoft 365-portfolio dat nauw verweven wordt in het nieuwe besturingssysteem.

Windows 11 kent vele verbeteringen. Niet alleen het design, maar ook de functionaliteit en productiviteit krijgen een upgrade en dat ziet er veelbelovend uit.

Eddie-Pisters-ACA
Eddie Pisters Productmanager ACA IT-Solutions

Een andere belangrijke en welkome verbetering in Windows 11 is efficiënter multitasken. Afhankelijk van de omvang van je scherm kun je verschillende lay-outs kiezen in verschillende vormen. Het allerbelangrijkste: Windows onthoudt nu ook waar die vensters staan wanneer je een externe monitor af- en aankoppelt. Niet langer moedeloos vensters opnieuw naar de juiste plaats slepen wanneer je pc in stand-by is gegaan of aan een extern beeldscherm is gekoppeld. Wanneer je het externe scherm niet meer nodig hebt, worden vensters automatisch verkleind en op maat gebracht op je laptopscherm.

Microsoft Windows 11 onthoudt ook de vormgeving van je applicaties als je tussendoor wisselt naar andere software. Wanneer je naar de taakbalk gaat om één van de toepassingen te maximaliseren dan zie je direct de optie om te kiezen voor dezelfde rij van drie die je eerder hebt gerangschikt, om zo efficiënter te werken. Wie dat wenst, kan zelfs volledige bureaubladen instellen, voor bijvoorbeeld je dagelijkse werk, specifieke projecten, ontspanning tussendoor of voor privé.

Microsoft Teams klaar voor gebruik

Microsoft Teams wordt standaard met Windows 11 meegeleverd met een diepgaande integratie. De video- en chatdienst is mede door de Corona-pandemie een belangrijk platform voor Microsoft met dagelijks bijna 150 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. De initieel zakelijke focus gaf het platform een boost, maar nu kunnen ook alle particuliere gebruikers erover beschikken. Onlangs lanceerde Microsoft nog een gratis versie van Teams voor consumenten.

Microsoft werkt nog aan een redesign voor Teams, zodat deze beter bij Windows 11 past. Qua functionaliteit verandert er niet veel. De huidige functionaliteit blijft bij de geïntegreerde versie gehandhaafd.

Touch als focuspunt

Windows 8 werd destijds niet goed ontvangen door de markt door de veel te sterke focus op touch.  Microsoft was hierdoor genoodzaakt om met Windows 10 opnieuw terug te keren naar de basis. Windows 11 hanteert diezelfde basis, maar legt opnieuw weer de focus op touch zodra het nodig is. Als je bijvoorbeeld zonder toetsenbord werkt, zorgt versie 11 voor meer ruimte tussen de icoontjes.

Het aanraakgedeelte om vensters te bedienen wordt vergroot en er verschijnen ook kleine subtiele visuele kenmerken om aan te duiden dat je iets met je vingers kunt bedienen. Microsoft spreekt van een consistente ervaring tussen traditioneel en touch, met subtiele aanpassingen.

In de demo zien we ook hoe je, handenvrij, met je stem zinnen kan dicteren zonder dat je een punt of komma hardop hoeft te zeggen. Overigens hebben we in onze eigen tests vastgesteld dat het systeem nog moeite heeft met ‘dt’ en blijkt dicteren een lastiger dan je zou denken. Het is nog niet bekend welke talen de spraakherkenning van Microsoft zal gaan ondersteunen.

 

Windows 11 beeld

 

Nieuwe Microsoft Store

Sinds de introductie van Windows 8 worstelt Microsoft met een manier om een centrale appwinkel te lanceren voor alle software. De Microsoft Store in Windows 10 voelt niet comfortabel aan met de vele nep-apps. Dat gaat veranderen met de lancering van Windows 11. De nieuwe Microsoft Store maakt niet langer onderscheid tussen PWA, UWP of Win32. Dat geeft ontwikkelaars de flexibiliteit om elke soort Windows-software te publiceren in de appstore.

Standaard Android-ondersteuning

Eén van de grootste verrassingen op het virtuele Windows 11-event was zonder twijfel de ondersteuning voor Android-apps. Hiermee treedt het in de voetsporen van Chrome OS dat al langer Android-apps draait. In tegenstelling tot Chrome OS draait Windows 11 deze apps niet native.

De Android-ondersteuning wordt volgens Microsoft geleverd door Intel Bridge-technologie. Dit is een run-time post compiler die kan worden geïntegreerd in een Android-container. Het is voorlopig niet duidelijk of deze technologie exclusief is voor Intel-gebaseerde systemen, of dat AMD-systemen ook kunnen genieten van Android-apps. U kunt de apps downloaden via de Amazon Appstore die in de nieuwe Microsoft Store wordt geïntegreerd.

Upgrade naar Windows 11

Microsoft heeft de officiële systeemvereisten gepubliceerd na de officiële aankondiging. Op het eerste gezicht lijken die heel democratisch: een dualcore 1 GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB internet opslag. Wie staat te popelen om met Windows 11 aan de slag te gaan, moet nog heel even wachten. Microsoft laat weten dat Windows Insiders vanaf volgende week kunnen starten met bèta-testen. Uw device registeren voor die test kan hier.

We benadrukken dat het hier om een hele vroege versie gaat binnen het developmentkanaal van Windows Insider, het meest experimentele kanaal. Test niet op een apparaat dat u professioneel gebruikt en wacht liever op de officiële release eind 2021. Goed om te weten is dat Windows 10 nog sowieso tot 14 oktober 2025 volledig ondersteund door Microsoft.

Easter eggs

Bij een wereldwijde release als deze zijn er altijd oplettende kijkers die op zoek zijn naar hints, ook wel easter eggs geheten. We denken dat de vermeende hints tijdens de presentatie geen toeval waren. Software developers als Microsoft beleven er zelf ook plezier aan om de easter eggs te plaatsen namelijk. Zo stond de tijdsaanduiding in diverse screenshots op ’11:11′, uiteraard een verwijzing naar de versie van het besturingssysteem zelf. Op de animaties en screenshots uit de aankondiging is daarnaast de datum ‘6/24/2021’ te zien, de aankondigingsdatum van Windows 11 in Amerikaanse datumnotatie.

Kortom, het is erg waarschijnlijk dat Windows 11 op 20 oktober 2021 zal uitkomen. Althans, voor een beperkte groep gebruikers. Naar verwachting zal het nieuwe besturingssysteem vanaf dat moment over meerdere maanden uitgerold worden. De upgrade van Windows 10 naar 11 zal pas in de eerste helft van 2022 beschikbaar zijn.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om te upgraden naar Windows 11 en hoe je, jouw IT-organisatie hierop kunt voorbereiden? Neem dan even contact met ons op.