Terug
In de media 19-10-23

Interview Michael Waterman en Kevin Venrooij: Het romantische beeld van de cyberhacker is weg

Het zal rond 2019 zijn geweest. Toen transformeerde het bekende
computerhacken, dat voor velen nog een romantische lading had,
naar het ‘big business’ cybercrime-model waarvoor je moet waken.
Van cybercrime kan iedere ondernemer de dupe worden, weten
‘cybercops’ Michael Waterman en Kevin Venrooij van ACA IT-Solutions,
dochterbedrijf van accountants- en adviesorganisatie Crowe Foederer.
Te vaak bespeuren zij nog de ‘het zal allemaal wel loslopen’-houding
bij ondernemers. Ook voor hen is er goed nieuws. Met de komst van
de cybersecuritywet NIS2 ligt er een gouden kans voor ondernemers
om hun bedrijf echt weerbaar te maken.

Michael en Kevin hebben een warm securityhart. In de 25 jaar dat Michael in het vak zit, waarvan een groot aantal bij Microsoft, reisde hij de hele wereld over om deze cyberveiliger te maken. Tot hij op zoek ging naar kalmer vaarwater. Kevin zit al achttien jaar in het cybervak, en had voorheen een eigen bedrijf in netwerken en netwerkbeveiliging. Beiden streken neer bij ACA IT-Solutions in Eindhoven. Hier helpen ze mkb-ondernemers om bewust te worden van de kwetsbaarheid van het bedrijfsnetwerk, en om stappen te zetten om zo veilig mogelijk te werken.

Romantisch beeld
De term cybersecurity doet voor velen nog romantisch aan. Maar hij detoneert met de realiteit, weet Michael. “We kennen het beeld van Hollywoodfilms: powerdialogen vol IT-termen, razendsnelle vingers over een toetsenbord, programmeercode die over het scherm rolt, een auto die met een paar muisklikken wordt gehackt, en op het einde een uitgeschakelde cybercrimineel. Is dat realiteit? Nee. Realistisch is wél dat cybercrime in onze samenleving verhard is. De hacker van vroeger is nu een doorgewinterde crimineel die alleen aan zichzelf denkt. Hij opereert vaak in bendes die in staat zijn een bedrijf in gijzeling te nemen door bestanden pas tegen de betaling van fors losgeld weer toegankelijk te maken. Klaar ben je.” Het romantische is er wel vanaf, wil Michael maar zeggen

Lees het volledige interview

Lees het volledige interview met Michael Waterman en Kevin Venrooij. Het interview is verschenen in het glossy magazine Nuance van onze moederorganisatie Crowe Foederer.

Klik hier