Terug
Blog 10-03-20

Corona virus: 4 tips voor effectief thuiswerken

Het corona virus dwingt medewerkers om thuis te werken. Tenminste, dat is het advies van de overheid en veel organisaties in Noord-Brabant geven daar gehoor aan. Het aantal besmettingen neemt toe. Daarom namen al eerder veel (internationaal opererende) organisaties, overheidsinstanties, onderwijs- en zorginstellingen maatregelen met betrekking tot hygiëne, meetings, hadden schudden, thuiswerk en zelfs de organisatie van congressen en events. Het RIVM is hierin het adviserende orgaan. Thuiswerken is echter niet binnen elk bedrijf even gebruikelijk of dat nu medewerkers thuis moeten werken die dat niet eerder hebben gedaan.

Daarom geven wij je hieronder 4 tips om thuiswerk te optimaliseren:

1. Veiligheid

Zorg ervoor dat er een veilige verbinding kan worden opgezet met het bedrijfsnetwerk. Als je namelijk vanuit een externe locatie data uitwisselt met het bedrijfsnetwerk dan is het risico groter dat cybercriminelen dit kunnen onderscheppen.

2. Beschikbaarheid

Zorg ervoor dat de thuiswerker toegang (en rechten) heeft tot de applicaties en data die voor hem van belang zijn. Niets is namelijk zo vervelend als er restricties zijn die ervoor zorgen dat werkzaamheden niet (of niet efficiënt) kunnen worden uitgevoerd.

3. Performance

De thuiswerker wil thuis natuurlijk even snel en effectief kunnen werken, net als op kantoor. Daarbij speelt de internetverbinding (bandbreedte) van de werklocatie een rol, maar zeker ook de manier waarop het bedrijfsnetwerk, applicaties en data worden aangeboden aan de gebruiker.

4. Gebruiksvriendelijkheid

Zorg ervoor dat de thuiswerkers efficiënt kunnen werken. Denk aan een telefoon van de zaak, een laptop en eventueel een tweede scherm, een extern toetsenbord en een muis. Ook zijn er oplossingen die inloggen vanaf externe locaties vergemakkelijken, zonder daarbij in te boeten op veiligheid.

De redenen om thuis te werken nemen toe. Nu is er sprake van een bepaalde mate van urgentie door het corona virus. Er zijn echter meer redenen die thuiswerk bevorderen. Denk aan de toename van flexwerkplekken, flexibele arbeidstijden of eerst even thuiswerken en pas na de files naar kantoor. De kwaliteit en vooral ook de veiligheid van de externe werkplek (thuis of onderweg) zijn dan essentieel.

Heeft jouw organisatie hulp nodig om dit te faciliteren voor medewerkers? Neem dan even contact met ons op.