Terug
Blog 22-09-22

‘What the Desktop… de toekomst van DaaS’

In het kort

De strijd om de virtuele desktop ligt weer volledig open. Daar waar vroeger Citrix een vanzelfsprekende keuze was, zijn er anno 2022 meer hoogwaardige alternatieven in de markt. Maar je kunt jezelf de vraag stellen: “is de virtuele desktop nog wel van deze tijd?”

De strijd om de virtuele desktop ligt weer volledig open. Daar waar vroeger Citrix een vanzelfsprekende keuze was, zijn er anno 2022 meer hoogwaardige alternatieven in de markt op het vlak van DaaS (Desktop as a Service). Maar je kunt jezelf de vraag stellen: “is de virtuele desktop nog wel van deze tijd?” Deze vraag beantwoordt Richard van Aerle, Workspace Specialist bij ACA IT-Solutions, in dit blog.

Aan het begin van de Coronapandemie vertrouwden veel organisaties op hun bestaande Citrix-omgeving. Medewerkers konden veelal probleemloos van afstand inloggen en prima vanuit huis werken. Toen men op enig moment weer terug naar kantoor mocht, werd deze ‘nieuwe manier’ van werken nog eens kritisch onder de loep genomen. Er ging gelukkig een hoop goed, maar er werden zeker ook tekortkomingen geconstateerd. Denk aan videobellen, we kunnen inmiddels niet meer zonder.

Ook bleek de oplossing soms minder schaalbaar, omdat het zelf aangeschafte serverpark ontoereikend bleek voor de nieuwe behoefte. Tel daarbij op dat meer en meer organisaties van hun traditionele VPN-gebaseerde omgeving af willen en de beveiliging naar een hoger niveau willen brengen.

Bedrijven gaan diensten die een alternatief bieden voor hun bestaande Server-Based-Computing (SBC) platform en onderzoeken oplossingen van andere fabrikanten. Helemaal niets mis mee, want ook de competitie heeft goede oplossingen. In hun zoektocht is een vaak gehoord argument dat de Citrix-desktop ouderwets zou zijn en niet meer van deze tijd. Het zou niet meer aansluiten bij de behoefte om hybride te willen werken. “Onbekend maakt onbemind”, zo klinkt het gezegde, want Citrix heeft zelf ook een mooi alternatief voor deze moderne manier van werken.

Bij Citrix heeft men niet stil gezeten en met Citrix Cloud een mooie oplossing ontwikkeld voor nieuwe en bestaande klanten, waarbij het vraagstuk veranderd is in de loop der tijd. Er is een uitgebreide set van toepassingen om IT-gebruikers te voorzien van al hun applicaties en zijn een uitstekend alternatief voor de klassieke (virtuele) desktop.

Richard
Richard van Aerle Workspace Specialist ACA IT-Solutions

Appels met appels

Appels met peren vergelijken is altijd een slecht idee. Dus als we inzoomen op de nieuwe behoefte van de gemiddelde IT-gebruiker dan gaan we appels met appels vergelijken. Appels zijn er in verschillende soorten en maten èn prijzen. Onderaan de streep zijn het allemaal appels. Het is fruit en goed voor de dorst. Het verschil zit ‘em in de kleur en smaak. Zo is het ook met virtuele desktops (SBC/VDI). Het blijven onder aan de streep allemaal desktops, gebaseerd op een Server besturingssysteem (OS) of een zogenoemd ‘Single User’ OS. De verschillen moet je zoeken in bereikbaarheid, schaalbaarheid en last but not least, in de prijs.

De toepasbaarheid van deze desktops is eigenlijk bij alle varianten min of meer hetzelfde. Namelijk het aanbieden van een virtuele werkplek aan de IT-consument. Waar heeft ie dan nog een virtuele desktop voor nodig? Voor het gebruik van minder moderne (legacy) applicaties bijvoorbeeld. Toepassingen die nog niet als SaaS-oplossing worden aangeboden. Deze applicaties worden op kantoor probleemloos gebruikt, zonder dat men iets merkt van dataverkeer tussen hun werkplek en een server. Van buitenaf is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend en zeker niet zonder een goed werkende VPN of andere netwerkvoorziening.

Ook speelt bij organisaties vaak nog een andere vraag: “Hoe kunnen we onze medewerkers zonder virtuele desktop laten werken?” Windows-gebaseerde werkplekken rollen we vandaag uit vanuit de cloud en beheren doen we ook zo. Deze devices kunnen we centraal voorzien van de benodigde bedrijfssoftware en ‘dan kunnen we alles’. Nou ja alles? Client/Server- en legacy-applicaties, dat is een ander verhaal. Hoe kunnen we deze applicaties dan toch op een veilige en gebruiksvriendelijke manier aanbieden?

Goodbye Citrix, hello Citrix!

Het zal je misschien verrassen, maar antwoord op deze vraag is toch weer Citrix! Bij Citrix heeft men niet stil gezeten en met Citrix Cloud een mooie oplossing ontwikkeld voor nieuwe en bestaande klanten, waarbij het vraagstuk veranderd is in de loop der tijd. Er is een uitgebreide set van toepassingen om IT-gebruikers te voorzien van al hun applicaties en zijn een uitstekend alternatief voor de klassieke (virtuele) desktop.

Wat we al heel lang kunnen is bijvoorbeeld het publiceren van softwaretoepassingen in plaats van ontsluiten via een virtuele desktop. Dit gebeurde vaak met applicatiesilo’s, met alle nadelen van dien.

Er moest worden voldaan aan ouderwetse condities en we werden veelvuldig geconfronteerd met conflicten, die we dan weer met software-isolatie moesten oplossen.

Een eindgebruiker werkt in zo’n geval op een laptop met centraal beheerde software en start voor deze specifieke legacy applicatie een snelkoppeling, die op de achtergrond een Citrixomgeving gebruikt. Nog steeds is dit een beproefde methode om een enkele applicatie centraal aan te bieden aan een eindgebruiker. Maar ook voor deze traditionele oplossing van ‘application-publishing’ heeft Citrix inmiddels een modern en veilig alternatief, namelijk Secure Private Access.

Citrix Secure Private Access (SPA) is een cloud-gebaseerde toepassing, die het onder meer mogelijk maakt om legacy applicaties in een digital (Citrix) workspace te ontsluiten. SPA voldoet aan de laatste standaarden zoals Zero-Trust Network Access (ZTNA), die toegang tot applicaties en data extra veilig maakt voor zowel onbeheerde (Bring-Your-Own) en beheerde apparaten. Hierdoor kunnen medewerkers altijd en overal veilig werken.

Inmiddels is ook de virtuele desktop niet meer aan eigen hardware gebonden. Denk bijvoorbeeld aan Azure (Windows) Virtual Desktop, de eigen VDI-oplossing van Microsoft. Ook Citrix biedt hiervoor abonnementen aan, waarbij er koppelingen gemaakt kunnen worden met vrijwel alle gangbare publieke cloudproviders. Bedrijven hebben geen eigen hardware meer nodig om een Citrix desktop te gebruiken. Alles komt uit de cloud, kleur en smaak mag je zelf kiezen. Geen kostbare investeringen dus, maar gewoon op afroep en naar behoefte. Heel prettig als je gewend bent om met Citrix-technologie te werken en nu wil transformeren van CapEx naar Opex.

Tot slot is het vermelden waard dat Citrix Cloud wordt aangeboden in de vorm van de Citrix Workspace App. Deze app is voor de gebruikers een portaal tot alle benodigde desktops en applicaties. Een mooi portaal waarin alles overzichtelijk wordt weergegeven en waar eventueel men ook het laatste nieuws binnen de organisatie kan delen.

Wilt u weten wat Citrix Cloud voor uw organisatie kan betekenen of wilt u graag een demonstratie zien? Neem dan nu contact met ons op.