Terug
Must Read 15-05-19

Belangrijk: ernstig beveiligingslek in Windows besturingssystemen

Microft update

Er is door Microsoft een ernstig beveiligingslek ontdekt in de oudere versies van Windows. Het betreft de besturingssystemen Windows XP, Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2. Microsoft heeft inmiddels een update beschikbaar gesteld.

Het gaat om een zeer gevaarlijk beveiligingslek dat qua risico is te vergelijken met Wannacry: een ransomware aanval in 2017, waarbij een beveiligingslek werd gebruikt om een cryptolocker te plaatsen. Hiermee werden destijds honderdduizenden (zakelijke) slachtoffers gemaakt.

Op dit moment is er nog geen misbruik van het lek gedetecteerd door Microsoft. Cybercriminelen spelen hier vaak op in en daarom is het zeer belangrijk om zo snel mogelijk de benodigde update uit te voeren om een cyberaanval te voorkomen.

Wat opvalt is dat er ook updates beschikbaar worden gesteld voor systemen die niet meer worden ondersteund, te weten Windows XP en Windows 2003. Maak(t) jouw (organisatie) gebruik van nieuwere Windows-versies, zoals Windows 8 of 10 dan is er geen sprake van een kwetsbaarheid.

Advies: update met hoogste prioriteit

Deze update is door Microsoft gemarkeerd met de hoogste prioriteit. Houdt je bovendien de websites van ACA IT-Solutions en Microsoft in de gaten voor eventuele aanvullende updates. Ons advies op dit moment is het volgende:

Windows XP / 2003

  • Deze systemen moeten z.s.m. uitgeschakeld worden, als dit niet mogelijk is dienen deze gescheiden te worden van het reguliere netwerk.
  • Op deze systemen dienen z.s.m. de aangegeven updates te worden ge├»nstalleerd. Klik hier voor de downloads

Windows Server 2008, 2008 R2 en Windows 7

Windows Server 2012 R2 en hoger

Nieuwere systemen hebben zijn niet vatbaar voor deze kwetsbaarheid. Daarom is ons advies om op deze systemen onze standaard te hanteren voor het installeren van updates.

Vragen of ondersteuning

Heb je vragen over deze melding of heb je hulp nodig bij de update? Het team van ACA IT-Solutions staat voor je klaar en helpt je graag om snel te reageren op dit risico. Neem contact met ons op voor meer informatie of hulp.