Terug
Must Read 21-12-21

Bankkoppeling in 2022 mogelijk niet meer kosteloos

Bankkoppeling-Bedrijfssoftware-Kosten

Zeer veel bedrijven hebben hun bedrijfssoftware gekoppeld aan het banksysteem door middel van de zogeheten bankkoppeling. Hierdoor worden financiële mutaties automatisch bijgewerkt in de financiële administratie van uw onderneming. Tegenwoordig bieden de grote banken in Nederland een dergelijke koppeling aan: ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos, Knab, Bunq, etc. De beschikbaarheid van een koppeling kan verschillen per financieel softwarepakket.

Kosten bankkoppeling

De meeste banken hebben de koppeling lange tijd kosteloos beschikbaar gesteld aan ondernemers. Daar lijkt nu verandering in te komen. Zo heeft ABN Amro aangekondigd dat er vanaf 1 januari 2022 betaald moet worden voor het gebruik van de koppeling. Het is een beweging die meerdere banken lijken in te zetten. Daardoor is het waarschijnlijk niet de moeite om op te zoek te gaan naar kostenbesparing.

Voordelen van een bankkoppeling

Tegenwoordig is koppelen ‘het toverwoord’. Bedrijven gebruiken al snel tientallen software applicaties voor de automatisering en digitalisering van bedrijfsprocessen. Veel applicaties zitten boordevol waardevolle data. Data uitwisselen tussen systemen is een must. Daarmee wordt een hoger efficiëntieniveau behaald, handmatig data overnemen wordt hiermee voorkomen en er is real time inzicht in het reilen en zeilen van de organisatie. De bankkoppeling is daar een goed voorbeeld van.

De boekhouding up-to-date

Als dagelijks de ontvangsten en betalingen worden verwerkt, ontstaat daarna direct de behoefte deze transacties te koppelen aan bijbehorende facturen, of te verwerken als omzet of kosten. Dit betekent dat de bank direct up-to-date is.

Tijdsbesparing

Een automatische bankkoppeling maakt het boekhouden makkelijker, want zodra er boekingsinstructies zijn aangemaakt, worden bankregels binnen het afschrift automatisch toegewezen aan de juiste posten. Het afschrift hoeft alleen nog maar snel gecontroleerd te worden en kan vervolgens direct de financiële administratie ingeboekt worden.

Cash-flow

Je ziet meteen in de boekhouding welke facturen zijn betaald en je kunt automatisch betaalherinneringen sturen.

De kans op fouten is gereduceerd

Je zult geen betalingen meer over het hoofd zien. Ook worden er geen fouten meer gemaakt door verkeerd overtikken. Een goed boekhoudprogramma kan bijvoorbeeld ook omgaan met stornering van incasso’s en geweigerde opdrachten. Als klanten een eerder gedane betaling dus terugboeken, komt de originele factuur weer open te staan.

Meer overzicht

Natuurlijk kan je ook goede overzichten maken als je alle betalingen handmatig ordent, maar als dat al automatisch gaat, heeft u meer tijd over voor het grote plaatje. Elke dag krijgt u de laatste gegevens in uw boekhouding. Dit geeft een ondernemer informatie om beter te onderhandelen en te anticiperen op de toekomst. Als boekhouder of accountant kun je beter advies geven.

Betalingen vanuit het boekhoudprogramma

Als er een automatische bankkoppeling is, kun je soms een inkomende factuur meteen vanuit jouw boekhoudprogramma betalen. De betaalopdracht staat in dit geval klaar bij de goed te keuren opdrachten in internetbankieren.