'Bouwen op een stevig fundament
geeft vertrouwen in de toekomst'

Maarten Consultant Security & Beleid
IT-Beleid vormen? Samen met ACA.

Wat is een informatiebeveiligingsbeleid en waarom heb je die nodig?

Een informatiebeveiligingsbeleid (IB-beleid) beschrijft regels en processen voor werknemers en creëert duidelijke afspraken en richtlijnen rondom het (acceptabele) gebruik van de IT middelen van jouw organisatie, inclusief netwerken en applicaties om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens te waarborgen.

  • Beschikbaarheid

Gegevensbeschikbaarheid richt zich op informatie nauwkeurigheid,  volledigheid en consistentie om ervoor te zorgen dat gebruikers toegang hebben tot informatie wanneer ze deze nodig hebben. Organisaties moeten procedures en processen vaststellen voor gegevensopslag, noodherstel en bedrijfscontinuïteit.

  • Integriteit

Gegevensintegriteit is gericht op het waarborgen van de nauwkeurigheid van gegevens en het voorkomen van wijzigingen in informatie die is ingevoerd in een database of andere bron. Organisaties moeten de gegevenskwaliteit handhaven door schadelijke of onbedoelde wijzigingen in gegevens te voorkomen die gegevenseigenaren kunnen schaden.

  • Vertrouwelijkheid

Gegevens vertrouwelijkheid is gericht op het beschermen van gevoelige informatie, zoals niet-openbare persoonlijke informatie of betaalgegevens , tegen ongeoorloofde toegang. Kwaadwillende personen richten zich vaak op vertrouwelijke informatie omdat de gegevens kunnen worden gebruikt voor identiteitsdiefstal en het plegen van fraude. Vertrouwelijke gegevens kunnen ook gevoelige bedrijfsinformatie bevatten, zoals bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen.

Enkele redenen waarom je een IB-beleid nodig hebt, zijn onder meer:

  • Het creëren van een herhaalbaar en consistent proces voor het beheren van informatie
  • Het opleiden van medewerkers over “best practices” en bedrijfsbeveiligingsprotocollen
  • Het documenteren van besturingselementen en mechanismen (ook wel controls genoemd) om ervoor te zorgen dat mensen zich houden aan beveiligingsmaatregelen
  • Voldoen aan bedrijf kritische compliance-eisen of wet- en regelgeving
  • Opstellen van richtlijnen voor het detecteren van nieuwe bedreigingen en het beperken van nieuwe risico’s
  • Klanten vertrouwen geven over de beveiligingspositie van je organisatie
  • Zorgen voor passende toegang tot IT- en gegevensbronnen op een “need to know” basis

Hulp nodig?

ACA kan je ondersteunen met het maken en invoeren van een Informatiebeveiligingsbeleid. Wij hebben templates en tooling en de kennis om dit op de juiste manier voor jouw organisatie uit te voeren.