Cybersecurity statistieken Kaspersky (terugblik op 2019)

Vaak wordt vooruit gekeken naar welke trends te verwachten zijn, zo ook op het gebied van cybersecurity. Toch is het ook wel eens goed om terug te blikken op de belangrijkste ontwikkelingen en incidenten die zich in de afgelopen 12 maanden hebben voorgedaan in de cybersecurity-industrie. Dat biedt interessante en waardevolle feiten die bovendien gebruikt kunnen worden voor het IT-security beleid van de organisatie. Om de impact van deze gebeurtenissen op organisaties en personen te bekijken en te voorspellen wat ze kunnen betekenen voor de algehele evolutie van het dreigingslandschap, zet Kaspersky de feiten op een rij.

De ontwikkelingen van het afgelopen jaar

In 2019 steeg het aantal unieke kwaadaardige objecten dat werd gedetecteerd door de web-antivirus oplossing van Kaspersky met een achtste in vergelijking met vorig jaar – tot 24.610.126, malware variëteit groeide met 13,7%.

Deze significante toename was vooral te danken aan de groei van web skimmer-bestanden (187 procent), backdoors (134 procent) en banking trojans (61 procent). Het aantal miners daalde daarentegen met meer dan de helft. Deze trends hebben volgens het Kaspersky rapport een verschuiving aangetoond in het type bedreigingen dat door de aanvallers wordt gebruikt om gebruikers te targeten.

De groei van skimmers en andere bedreigingen

De groei aan malafide software kwam dit jaar enerzijds voort uit een toename van het aantal en de verscheidenheid aan HTML-pagina’s en scripts met verborgen laadprocessen voor gegevens – meestal gebruikt door gewetenloze adverteerders en anderzijds vanwege een hoge toename van 187 procent in online skimmers – ook wel sniffers genoemd. Hier worden aanvaller scripts ingebed in online winkels om creditcardgegevens van websitegebruikers te stelen. Web skimmers komen hiermee ​​op de tiende plaats in de wereldwijde categorie van de meest ontdekte kwaadaardige objecten terecht.

Over het algemeen is het aantal door Kaspersky gedetecteerde bedreigingen vervijfvoudigd (met 523 procent) en bedroeg het ruim 2,6 miljoen in 2019. Het aandeel van de nieuwe backdoor en banking Trojan-bestanden die werden ontdekt, steeg ook met 134 procent tot ruim 7,6 miljoen en 61 procent tot 739.551 bedreigingen.

Alle cijfers in een notendop

 • 19,8% van de gebruikerscomputers werd in de loop van het jaar onderworpen aan ten minste één Malware-klasse webaanval.
 • Kaspersky-oplossingen hebben 975.491.360 aanvallen afgeweerd ​​die werden gelanceerd vanuit online bronnen over de hele wereld.
 • 273.782.113 unieke URL’s werden door web antivirus componenten als schadelijk herkend.
 • Kaspersky’s web antivirus heeft 24.610.126 unieke kwaadaardige objecten gedetecteerd.
 • 755.485 computers van unieke gebruikers waren het doelwit van codeerders.
 • 2.259.038 computers van unieke gebruikers waren het doelwit van miners.
 • Kaspersky-oplossingen blokkeerden pogingen om malware te lanceren, waarmee geld kan worden gestolen via online bankieren op 766.728 apparaten.

Banking Malware

Daling van het aantal web- en lokale miners

Niettemin is het aantal unieke kwaadaardige URL’s dat door Kaspersky web antivirus is gedetecteerd gehalveerd in vergelijking met 2018 (50,5%) – van 554.159.621 tot 273.782.113. Deze verschuiving werd grotendeels veroorzaakt door een aanzienlijke afname van verborgen webminers, hoewel verschillende detecties die hiermee verband houden (waaronder Trojan.Script.Miner.gen, Trojan.BAT.Miner.gen, Trojan.JS.Miner.m) nog steeds kunnen worden te zien in de top 20 web malware bedreigingen.

De aanwezigheid van programma’s die in het geheim cryptocurrency genereren op de computers van gebruikers (‘lokale’ miners genoemd) is in de loop van het jaar ook gestaag gedaald: het aantal computers van gebruikers dat wordt getroffen door pogingen om miners te installeren, daalde met 59%, van 5.638.828 naar 2.259.038.

“Het aantal webaanvallen groeit al jaren, maar in 2019 is een aanzienlijke verschuiving opgetreden in cybercriminele methoden,” zei Vyacheslav Zakorzhevsky, hoofd van het anti-malware onderzoek bij Kaspersky. “Aanvallen die steeds ineffectiever worden, hebben plaatsgemaakt voor efficiëntere en winstgevendere tactieken. Dit komt deels doordat gebruikers zich meer bewust worden van de bedreigingen en hoe deze te vermijden, en deels door organisaties die steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen. Een goed voorbeeld zijn verborgen miners, die de grote populariteit hebben verloren vanwege de lagere winstgevendheid van en vraag naar de cryptocurrencies. Dit jaar zagen we ook groei in zero-day aanvallen, die vanwege de nog steeds grote kwetsbaarheid van producten worden gebruikt voor geavanceerde aanvallen. Deze trend zal zich waarschijnlijk in de toekomst voortzetten.”

Download het rapport

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Download gratis het volledige rapport.

 

Kaspersky Security Bulletin

Hoe voorkom je slachtoffer te worden van malware?

Om beschermd te blijven, beveelt Kaspersky het volgende aan:

 • Let goed op en open geen verdachte bestanden of bijlagen ontvangen van onbekende bronnen
 • Download en installeer geen applicaties van niet-vertrouwde bronnen
 • Klik niet op links ontvangen van onbekende bronnen en verdachte online advertenties
 • Maak sterke wachtwoorden en vergeet ze niet regelmatig te wijzigen
 • Installeer altijd updates. Sommigen van hen kunnen kritische beveiligingsproblemen bevatten
 • Negeer berichten waarin wordt gevraagd beveiligingssystemen voor kantoorsoftware of antivirussoftware uit te schakelen
 • Gebruik een robuuste beveiligingsoplossing die geschikt is voor uw systeemtype en apparaten
 • Het realiseren van een veilige werkomgeving is een combinatie van technische beveiliging van het bedrijfsnetwerk, gecombineerd met het creëren van bewustzijn (security awareness) onder de gebruikers.

Direct uw vraag stellen

Heeft u een vraag over dit onderwerp of wilt u meer informatie hierover? Wij helpen u graag. Neemt u contact met ons op voor meer informatie.